Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η τρόικα αναμένει τα νομοθετήματα της κυβέρνησης για να πει το «ναι»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών τηρούν στάση αναμονής πετώντας στο Μαξίμου το μπαλάκι των επόμενων κινήσεων, ενώ ατύπως άνοιξαν ζητήματα (Ασφαλιστικό, εργασιακά) που δεν άπτονται της εκταμίευσης της δόσης αλλά πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα – Βροχή νομοθετημάτων μέχρι τα Χριστούγεννα
Το πενθήμερο από 16 έως 20 του τρέχοντος μηνός οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να στηρίξουν μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα πολλά από αυτά «πακεταρισμένα» σε μία συσκευασία είτε διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά είτε διότι Μαξίμου και συναρμόδιοι υπουργοί ευελπιστούν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν αναίμακτα τον σκόπελο των εσωκομματικών αντιδράσεων, επισημαίνει το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, η Βουλή θα κλείσει μόνον εφόσον ψηφιστούν όλοι οι νόμοι, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης των εργασιών.

Το σίγουρο, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι ότι όσα θέματα, όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό κενό, μπορούν θα πάνε για τον Ιανουάριο και όσα δεν μπορούν, όπως οι πλειστηριασμοί, ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ο ΦΠΑ στην εστίαση θα επιδιωχθεί μία συμφωνία με την τρόικα με δεδομένη όμως την απόφαση της κυβέρνησης σε περίπτωση εμπλοκής να προχωρήσει μονομερώς. Για τα δύο πρώτα πάντως υπάρχει μία πρώτη προσέγγιση με άξονα τη μεταβατικότητα της λύσης που τελικά θα επιλεχθεί. Και για τα δύο οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της τριμερούς να δέχονται η περίοδος της μεταβατικότητας να ισχύσει για 12 μήνες.


Eν αναμονή νομοθετημάτων


Σαν επισκέπτες που έπρεπε «να βγάλουν την… υποχρέωση» περιέγραφαν κυβερνητικά στελέχη τους επικεφαλής της τρόικας κατά την χθεσινή πρώτη τρίωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, αναφέρει το capital.gr. Μετέφεραν το κλίμα της «πολιτικής» κυρίως καθόδου μετά τις «ταραχές» που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο οι δηλώσεις περί αναβολής της συνολικής διαπραγμάτευσης για την νέα (4η ) αξιολόγηση, τον Ιανουάριο.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «διαπραγμάτευση σε… θολά νερά» καθώς οι δανειστές δείχνουν να μην ανοίγουν πλήρως τα χαρτιά τους, αλλά να «ακούν» την πρόοδο που περίμεναν σε δεκάδες πεδία μνημονιακών δεσμεύσεων. «Μπορεί να κλείσουν μέτωπα άμεσα, μπορεί να μην κλείσει τίποτα», ανέφερε αρμόδια πηγή περιγράφοντας το κλίμα.
Οι δανειστές ζητούν πλέον την άμεση νομοθέτηση – και εντός του έτους – των διαρθρωτικών μέτρων για να… «απαντήσουν» τελικά περί νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι μπορεί να έρθει ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή ο νόμος ακινήτων.

Δεν αποκλείουν να «εμπλουτιστεί» εξ αρχής ή στην πορεία μέσω τροπολογιών με προαπαιτούμενα και επείγουσες διατάξεις: από τους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ εστίασης, τις διατάξεις περί χρηματιστηριακών συναλλαγών, έως παρεμβάσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση και την ανακεφαλαιοποίηση. Διαφορετικά τα μέτρα θα επιχειρηθεί να «ομαδοποιηθούν» σε νομοσχέδια που θα έρθουν πριν ή μετά τις εορτές, χωρίς να αποκλείονται και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να ετοιμαστεί η κυβέρνηση για την «κανονική» αξιολόγηση του Ιανουαρίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μονομερή ρύθμιση για πλειστηριασμούς, ενώ εκκρεμεί και το καθεστώς του ΦΠΑ εστίασης που επίσης «λήγει» στο τέλος του έτους.

Η τρόικα ανοίγει τον φάκελο «Ασφαλιστικό»


Το ασφαλιστικό ξαναμπαίνει στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, και μάλιστα με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς οι συζητήσεις συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του ΙΚΑ, που καταγράφει αφενός έλλειμμα ύψους 1 δισ. ευρώ, αφετέρου μείωση των νέων συντάξεων εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μέρος του προβλήματος έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τους δανειστές επειδή ο νόμος 4093 του 2012 που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν περπάτησε, με αποτέλεσμα να μην εξοικονομηθούν τα ποσά που αρχικά προβλέπονταν.
Έτσι, εξηγείται και η πρεμούρα των δανειστών να μετρήσουν το «κέρδος» για το σύστημα, εάν το 2014 δεν υπάρξει καμία νέα συνταξιοδότηση. Το επίμαχο e-mail δεν επιβεβαιώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος χαρακτήρισε σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όμως, το πρόβλημα παραμένει, όπως άλλωστε καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Διαψεύδονται τα περί πιέσεων της τρόικας σε δικαστές για αποφάσεις υπέρ τραπεζών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο με την τρόικα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατώτερος υπάλληλος, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ρωσίδα γυναίκα υπάλληλος - εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη συνάντηση κάλεσε δύο ανώτερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και τους πίεσε να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.

Η βουλευτής κάλεσε τον κ. Αθανασίου να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις και να εξηγήσει γιατί εκλήθησαν στη συνάντηση δικαστές, δεδομένου ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντλήσει στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων από το υπουργείο και με δεδομένη τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι έγινε συνάντηση στο υπουργείο, η οποία όμως ήταν τεχνική. Παρόντες ήταν, όπως είπε, και δύο ειρηνοδίκες, είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν ελέγχθηκε η ουσία των υποθέσεων αλλά τα μέλη της τρόικας ενημερώθηκαν για τον όγκο των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 78.000.
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου