Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ενημέρωση από το 32 Συνέδριο Ο Υ ΟΑΕΔ



Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 32 συνέδριο της Oμοσπονδίας. Στην μικρή του χρονική διάρκεια (λόγω διεξαγωγής και του καταστατικού συνεδρίου του ταμείου αλληλοβοηθείας) και εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης, απεύθυναν χαιρετισμούς η Διοικήτρια και εκπρόσωποι κομμάτων. Τοποθετήθηκαν και αρκετοί σύνεδροι θέτοντας προβληματισμούς, προτείνοντας λύσεις για προβλήματα, καθώς και  δράσεις για να ενταχθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο.
Θα παραθέσουμε επιγραμματικά κάποια σημεία του διαλόγου που αναπτύχθηκε προς ενημέρωση των συναδέλφων:
-Προγράμματα απασχόλησης.

Θα δημοσιοποιηθόυν νεά προγράμματα απασχόλησης που εμπλέκεται ο οργανισμός, έως τον Μάρτιο του 2016 καθώς και νέο κοινωφελές το 2016.
-Reengineering
Η αναδιάρθωση προχωρά. Ένα πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου που θα ενημερώνει τους πολίτες  για να μην χρειάζονται αυτοί να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες.
-Οργανόγραμμα
Η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την δημιουργία του θα το παραδώσει τέλος του χρόνου. Το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την Διοίκηση. Επίσης θα δοθεί και στην Ομοσπονδία προς διαβούλευση.
-Μαθητεία
Η Έλλαδα σαν μέλος της Ε.Ε οφείλει να παρουσιάσει το Έθνικο σχέδιο Δράσης για την παιδεία. Για την Μαθητεία ΟΑΕΔυπάρχουν αρκετές σκέψεις που θα τοποθετηθεί σε αυτό το πλάνο (από την χορήγηση απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας έως την παραμονή της ώς έχει).
-Αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις
Και αυτή η Διοίκηση όπως και η προηγούμενη επιθυμεί την παραμονή των συναδέλφων. Ανασταλτικός παράγοντας αποτελεί το προεδρικό διατάγμα που ενσωμάτωνει ευρωπαική κοινοτική οδηγία, που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις. Η Ομοσπονδία πιέζει για εξεύρεση λύσης, ώστε να παραμείνουν οι συνάδελφοι. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα γίνουν σεβαστές.
-Διοικητικά θέματα.
Η Διοίκηση δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις για επίλυση διοικητικών προβλημάτων και απλοποίησης διαδικασιών. Η Ομοσπονδία ήδη έχει καταθέσει πλήρη φάκελο προτάσεων, τον οποίο προθυμοποιείται να επικαιροποιήσει και να επανακαταθέσει.
-Νομική κάλυψη συναδέλφων
Η Ομοσπονδία έχει ζήτησει την νομική κάλυψη των συναδέλφων από την νομική υπηρεσία του οργανισμού και αναμένεται απάντηση.
Στο τέλος προτάθηκαν έξι σημεία για τροποποίηση του καταστατικού της ομοσπονδίας.
Τα πιο ανώδυνα που εγκρίθηκαν ομόφωνα ήταν η αλλαγή του ονόματος της ομοσπονδίας, η προθεσμία για την σύγκλιση Δ.Σ από 3 μέλη να είναι εντός 15 ημερών καθώς και η αντικατάσταση των ποσών εισφοράς από δραχμές σε ευρώ.
Τα τρία σημεία που παρουσίαζαν ενδιαφέρον και επέφεραν και μια πραγματική αλλαγή στην συνδικαλιστική κουλτούρα και δυστυχώς δεν συγκέντρωσαν τα 3/4 των παρόντων ήταν:

- Να μειωθεί το εκλογικό μέτρο για εκλογή αντιπροσώπων από τα πρωτοβάθμια από 25 σε 20 ψηφίσαντες.

- Ο περιορισμός 2 θητειών, στα μέλη που εκλέγονται στο Προεδρείο του Δ.Σ της ομοσπονδίας. 

- Να μην μπορούν να συμμετέχουν συνάδελφοι με θέση Προϊστάμενου Υπηρεσιών και άνω στο ΔΣ της ομοσπονδίας, καθώς προκύπτει ασυμβίβαστο (εκπροσώπηση εργοδοσίας και εργαζομένου ταυτόχρονα).

Να σημειώσουμε ότι και τα τρία σημεία αυτά καταψηφίστηκαν από την παράταξη της ΔΑΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου