Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Έτοιμοι οι απολυμένοι να πάρουν στα χέρια τους 3 από τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Το στρατηγικό τους σχέδιο για την επαναλειτουργία τριών από τα συνολικά 17 εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια για την προώθησή του, παρουσίασαν οι απολυμένοι της επιχείρησης, σε συνέντευξη τύπου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, στην ΕΣΗΕΑ.
Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος
Η πρόταση περιλαμβάνει το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης των χρεών τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, συνεταιριστικά από τους ίδιους τους απολυμένους τα τρία εργοστάσια, ένα στη Νάουσα και 2 στην Κομοτηνή. Τα εργοστάσια αυτά έχουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και, σύμφωνα με το σχέδιο, μπορούν να λειτουργήσουν ως καθετοποιημένες μονάδες που θα παράγουν από νήματα έως και ολοκληρωμένα ενδύματα υψηλής ποιότητας, καθιστώντας το εγχείρημα απολύτως βιώσιμο.


Αρχικά, στις τρεις μονάδες θα απασχοληθούν 350-380 εργαζόμενοι, που θα φτάσουν, στην πορεία, στους 700 από τους συνολικά 2,5 χιλιάδες που εργάζονταν και στα 17 εργοστάσια. Παράλληλα, με το σχέδιο προτείνεται η αξιοποίηση των υπολοίπων 14 εργοστασίων, με διάφορους τρόπους. 
 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το μοντέλο αυτό μπορεί, εκτός των άλλων, να κινητοποιήσει υγιείς επενδυτικές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού γιατί δίνεται ένα ''σήμα'' στις αγορές ότι η απαξίωση των assets στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος άρα δεν πρέπει να περιμένουν περαιτέρω πτώση τιμών .
 
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έχει όλες τις προοπτικές για να δώσει παραγωγικές διεξόδους στην Ελληνική Οικονομία. Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι ως χώρα έχουμε όλες τις υποδομές στην αλυσίδα παραγωγής ( καλλιέργεια βάμβακος 1η χώρα στην Ευρώπη 14η στον κόσμο, εκκοκκιστήρια, κλωστήρια, πλεκτήρια, βαφεία ραφεία) και αυτή την στιγμή το 80% των εγκαταστάσεων παραμένουν αδρανείς ενώ η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. 
 
Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στο κόκκινο 105,5 ο κ. Γιάννης Μουσουλίδης, χημικός και τελευταίος διευθύνων Σύμβουλος-πρώην εργαζόμενος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, το σχέδιο έχει κολλήσει "σε νομικές επικλήσεις ενός πτωχευτικού κώδικα, υπάρχει, δηλαδή μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά των τραπεζών". Αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και, καθημερινά, να προχωρούν διαδικασίες εκποίησης μέσω πλειστηριασμών, του εξοπλισμού της επιχείρησης.
 
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και πήρε τον λόγο και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ, θέτοντας ως στόχο την αναβίωση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά σε καινούργια βάση. Όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης του κλάδου σε δύο τομείς, στο βαμβάκι και στο μετάξι, με στόχο να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο Ελληνικό brand name, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μια νέα βιομηχανική πολιτική. Στάθηκε, ωστόσο, στις αντίρροπες δυνάμεις που θέλουν να εμποδίσουν το εγχείρημα. Στόχος, του υπουργείου, σε πρώτη φάση, είναι να σταματήσει η πτωχευτική διαδικασία, ώστε να λήξει εδώ η εκποίηση του υλικοτεχνικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
http://www.stokokkino.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου