Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η δραματική ανεργία στους νέους

Περισσεύουν τα λόγια όσων υποστηρίζουν ότι η μνημονιακή πολιτική θα επιφέρει την εξυγίανση των χωρών στις οποίες εφαρμόζεται, ότι η ανάπτυξη είναι κοντά, και άλλα ενθαρρυντικά για την ανόρθωση αυτών των οικονομιών. Γιατί, ακριβώς την ίδια ώρα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ατέλειωτες ουρές άνεργων νέων, που φέτος θα πλησιάσουν τα 75 εκατομμύρια (!). Και την ώρα που στοιχίζονται στις ουρές της θλίψης, αποσύρουν την όποια εμπιστοσύνη έδειχναν στο πολιτικό σύστημα και στο κοινωνικο-οικονομικό γενικότερα.

Τα στοιχεία δεν προκαλούν μόνο θλίψη, αλλά και απογοήτευση, ενδεικτικά της αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σε πολλές θεωρούμενες ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι περισσότεροι από τους μισούς νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι.

Ας προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας για τις επιπτώσεις, μακροπρόθεσμα, της υψηλής ανεργίας των νέων, ότι δηλαδή οι νέοι ουδέποτε θα αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και δεξιότητες με αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγικότητα στην οικονομία.


Εις ώτα μη ακουόντων φαίνεται ότι απευθύνεται η διαπίστωση-έκκλησή της. Και δεν φαίνεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα η έκθεση στον ψυχολογικό τομέα και γενικότερα στην υγεία των νέων. Η ανεργία είναι ανασταλτικός παράγων μιας δυναμικής, ψυχικής υγείας στις νεαρές ηλικίες. Η απασχόληση για ένα εξάμηνο ή εργασία part time επιδεινώνει το πρόβλημα της ανασφάλειας και αποτρέπει τη σύσφιγξη ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων και φιλίας, οδηγώντας στην αποξένωση και στην απαξίωση της ίδιας της κοινωνικής ζωής. Η καταβαράθρωση της κοινωνικής συνοχής ενισχύει την αύξηση της εγκληματικότητας και της ροπής των πιο αδύναμων χαρακτήρων στη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοικοκυριά.

Η οργάνωση κάνει λόγο για πληγές «που δύσκολα θα κλείσουν ακόμη και ύστερα από είκοσι χρόνια», επικαλούμενη προηγούμενες μελέτες οικονομολόγων για την ανεργία των εικοσάρηδων.

Το μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων (12,7%), που θεωρείται το υψηλότερο των τελευταίων είκοσι ετών, θα διατηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα ώς το 2018. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, εάν ξεσηκωθούν οι νέοι, εάν εξεγερθούν ή εάν αφήσουν χώρο, λόγω απογοήτευσης, σε υβρίδια ολοκληρωτικών καθεστώτων. Οπως και να ‘χει, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων θεωρείται από τα πρωτεύοντα προς επίλυση, που με τη σειρά της θα δείξει τον δρόμο για περαιτέρω βελτίωση όλης της κοινωνίας. Αλλά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Tώρα.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου