Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τζάμπα μάγκας!

Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία; Να εργάζονται οι νέοι για ένα χρόνο… δωρεάν προτείνει, μεταξύ άλλων, εμπειρογνώμων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

Tων Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σηματοδοτούν οι προτάσεις εμπειρογνώμονα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για να αντιμετωπιστεί το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις… ρηξικέλευθες ιδέες διεθνών οικονομικών οργανισμών, η υιοθέτηση των οποίων οδήγησε στη σημερινή διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση κάθε «πλέγματος» προστασίας των εργαζομένων, ο ερευνητής του ΚΕΠΕ, διδάκτωρ Ιωάννης Χολέζας, προτείνει να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός στους νέους για ένα χρόνο! Δηλαδή… εμπλουτίζει με τις προτάσεις του την πολιτική και τις ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών στα 511 ευρώ (μικτά) και εκτίναξε την ανεργία στις ηλικίες 15-25 ετών στο 60%! Προφανώς τα 511 ευρώ είναι… πολλά και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση.

Η πρόταση -σε περίπτωση που υλοποιηθεί- νομιμοποιεί και τη χωρίς αμοιβή μαθητεία, καθιστώντας τους νέους σκλάβους των εργοδοτών τους για ένα χρόνο έναντι… χαρτζιλικιού και χωρίς καμιά διασφάλιση για τη μελλοντική τους αποκατάσταση. Βολές δέχεται από τον κ. Χολέζα και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος «χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση» καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες.

Οι «10» προτάσεις του ΚΕΠΕ, το οποίο αποτελεί… δεξαμενή σκέψης για τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, συνοψίζονται ως εξής:


1. Κατώτατος μισθός: Κατάργηση του κατώτατου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους έως ένα έτος από την πρόσληψή τους. Τούτο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιχείρηση να τον/την προσλάβει αφού πρώτα κρίνει την καταλληλότητά του (βασικές γνώσεις, δεξιότητες).

2. Κίνητρα αποδοτικότητας: Ενίσχυση της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κ.λπ.).

3. «Εξαγωγή» ανέργων: Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

4. Επιδόματα: Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση.

5. ΟΑΕΔ: Ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, ο οποίος οργανώθηκε στο πλαίσιο διαφορετικών οικονομικών συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήμερα στη χώρα. Αποτέλεσμα είναι να αδυνατεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στο έργο του (επιδοματική στήριξη ανέργων, λειτουργίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης εργασίας, κτλ.).

6. Παροχές: Διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων με παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικές εκπτώσεις ή και επιδότηση ενοικίου σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι οικογένειες με παιδιά). Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, αν και όπου υπάρχουν.

7. Δημόσιες εκτάσεις σε νέους: Παραχώρηση έναντι χαμηλού μισθώματος και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια γεωγραφικών εκτάσεων του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις, χωρίς όμως στην ουσία να πωληθούν. Βασικό κριτήριο, οι νέες θέσεις εργασίας και ο κλάδος οικονομικής δραστηριότητας (περιβάλλον, τεχνολογία, τουρισμός, ιατρικές υπηρεσίες, πληροφορική) με στόχο την κάλυψη των νέων θέσεων εργασίας από τις ομάδες αποφοίτων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε πλεόνασμα στη χώρα (μια συστηματική μελέτη μπορεί να προσδιορίσει αυτές τις ομάδες αποφοίτων).

8. Μικρομεσαίοι: Στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να συγκρατηθεί η απασχόληση αποφεύγοντας νέες απολύσεις, με την παροχή προγραμμάτων συμβουλευτικής σε τοπικό ή και κλαδικό επίπεδο. Η στήριξη θα μπορούσε να αφορά τρόπους προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό. Πολλές επιχειρήσεις, λόγω μεγέθους, δεν έχουν τις απαραίτητες δομές και δεν προβαίνουν στις αναγκαίες κινήσεις για την επιβίωσή τους.

9. Νέοι αγρότες: Παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων γης έναντι συμβολικού τιμήματος σε αυτούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), με ταυτόχρονη επανεξέταση των κριτηρίων κατηγοριοποίησης στο επάγγελμα του αγρότη. Αν η εκμετάλλευση είναι επιτυχής (π.χ. μετά από μία πενταετία), δωρεάν παραχώρηση της γης προς αγροτική χρήση και μόνον, αποκλειστικά στους δικαιούχους (χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης, πώλησης, κτλ.). Υποστήριξη προς τους συμμετέχοντες (συμβουλευτική) σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας.

10. «Λουκέτα» στην αγορά: Διερεύνηση των επιμέρους λόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως ενδέχεται να είναι η ανεπαρκής επιχειρηματική ικανότητα.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου