Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Το Διεθνές Συνέδριο του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις



«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χτες Παρασκευή στην έναρξη του διεθνούς συνεδρίου στο Ζάππειο με θέμα τις «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».
Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων (σ.σ. εννοεί την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ). «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. «Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.
Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Μ. Καραμεσίνη: Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο κατώτατος μισθός πάγωσε σε όλες τις χώρες της ΕΕ που πήραν δάνεια από διεθνείς θεσμούς και εφάρμοσαν υπό την επιτήρησή τους προγράμματα λιτότητας και νεοφιλελεύθερης προσαρμογής. Σε όλες, όμως, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, όταν έληξε η περίοδος του παγώματος». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕΔ και καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία μίλησε στο διεθνές συνέδριο.

«Εντέλει», όπως σημείωσε, «σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο πραγματικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2016, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου καταβαραθρώθηκε και δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια των νέων»(….)
(...)Όπως είπε, «ενώ σήμερα στην Ελλάδα τίθεται ζήτημα πώς οι κοινωνικοί εταίροι θα επανέλθουν στη διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, στην ΕΕ συζητείται η πρόταση για μία κοινή ευρωπαϊκή νόρμα για το ύψος του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού της κάθε οικονομίας, που μπορεί να βγάλει από τη φτώχεια περίπου 28 εκατομμύρια εργαζόμενους».
 «Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση μονομερούς καθορισμού από το κράτος του κατώτατου μισθού μεταξύ 2012 και 2017», υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη. «Η εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς εθνικό κατώτατο μισθό, δείχνει ότι η σχεδόν καθολική κάλυψη των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό μέσο απ' ό,τι ο κατώτατος μισθός για τη μείωση του ποσοστού των φτωχών εργαζομένων σε μία οικονομία», όπως σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε, «ο συνδυασμός ενός σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού με ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη εγγύηση».
(…)

Στο διεθνές συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν:

Deborah Greenfield, αναπληρώτρια γενική δ/ντρια Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον τομέα της πολιτικής. Susan Hayter, ανώτερη εμπειρογνώμονας στις Εργασιακές Σχέσεις, Διεθνές Γραφείο Εργασίας.Alois Stöger, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Καταναλωτή, Αυστρίας. José António Vieira da Silva, υπουργός Εργασίας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλίας. Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Esther Lynch, ομοσπονδιακή γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Maria-Luz Vega, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας της ΔΟΕ για το Μέλλον της Εργασίας. Susanne Wixforth / Andreas Botsch, Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Γερμανίας. Ramón Baeza, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ισπανίας. Fausto Durante, Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGIL).Valeria Ronzitti, γενική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργοδοτών και Επιχειρήσεων (CEEP).Thomas Handel, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής. Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
www.left.gr

 


1 σχόλιο:

  1. Συνάδελφοι συνδικαλιστές τι κάνετε; Άλλοι συνάδελφοι βρίσκουν προσφορές σε βιβλία τηλέφωνα θέατρα.. εσείς τίποτα;Δε μπορείτε να μας εξασφαλίσετε κουπόνια για το σούπερ ή έστω έκπτωση σε μια ταβέρνα σε ένα μπαρ για ποτό ή καφέ ρε παιδί μου.Σας θυμίζω ότι θα΄ρθουν εκλογές.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή