Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από 34 Συνέδριο Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
ΚΑΙ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ
τηλ:2610630625, 2610630638,
2610966730
protovoulia-oaed.blogspot.gr

Ενημέρωση από το 34ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Το 34ο Συνέδριο διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη εν μέσω ήπιων τόνων και ηπίων αντιπαραθέσεων. Αυτή την φορά υπήρξε η ιδιαιτερότητα της βράβευσης του αγαπητού συναδέλφου μας Αγγέλου Βώρου.
Απεύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι κομμάτων, ο πρόεδρος της ΟΕΛ ΟΑΕΔ και εκπρόσωποι της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ. Τοποθετήθηκαν πολλοί συνάδελφοι, αναφέροντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.
Επιγραμματικά θα σταθούμε στα θέματα που αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις


Οργανόγραμμα
Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Οι περισσότεροι στάθηκαν στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και στην ανάγκη να γίνουν αποδεκτές στο σύνολο τους οι προτάσεις της Ομοσπονδίας από το Υπουργείο τώρα πια.

Αξιολόγηση
Υπήρξε η ομόφωνη στήριξη όλων των συνέδρων στην απεργία-απόχη του συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Συνάδελφοι με δικαστικές αποφάσεις.
Εκφράστηκε η υποστήριξη στο δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας για λήξη της συνεχιζόμενη δικαστικής ομηρίας και το δικαίωμά τους στην ασφαλή εργασία.

ΟΠΣ
Το βασικό εργαλείο στην εργασίας. Θα πρέπει να προχωρήσει ο οργανισμός στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος και στη απεμπλοκή των ιδιωτών που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει. Τονίστηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ιδία μέσα στην διαχείριση του ΟΠΣ.

Στέγαση υπηρεσιών.
Πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις για μεταστέγαση των υπηρεσιών που στεγάζονται σε διαπιστωμένα ακατάλληλα κτίρια άμεσα.

Επιμόρφωση υπαλλήλων
Η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης όλων των υπαλλήλων ανεξαρτήτως εργασιακού αντικειμένου.

Περιστατικά βίας σε ΚΠΑ
Την ανάγκη λήψης μέτρων από την Διοίκηση για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.

Ύπαρξη ξεχωριστών σωματείων στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση
Όλοι  οι σύνεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεκινήσουν διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει η δημιουργία μιας ενιαίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στον οργανισμό.

Από την περιφέρεια μας τοποθετήθηκαν ΜΟΝΟ οι σύνεδροι Ε.Λύσσαρη και Κ.Τηλιγάδας.

Η Ε.Λύσσαρη αναφέρθηκε στην αξιολόγηση κρίνοντας ότι χωρίς περιγράμματα θέσης, αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια των εκάστοτε διοικούντων να το χρησιμοποιήσουν κατά το «δοκούν». Ζητάμε μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση με σκοπό να ενισχύσει τους υπαλλήλους στην άσκηση των καθηκόντων τους και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Επίσης κάλεσε τους προϊσταμένους να αναλάβουν την ευθύνη τους, να δράσουν συλλογικά και να μην υποκύψουν στις πιέσεις  που ασκούνται μέσω της τροπολογίας για την αξιολόγηση.
Το οργανόγραμμα περιορίζεται στην περιγραφή των διευθύνσεων και των προσόντων που πρέπει να διαθέτουν οι προϊστάμενοι χωρίς συγκεκριμενοποίηση των αντικειμένων των ΚΠΑ2. Παρατήρησε ότι τα αντικείμενα συνεχώς αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να λειτουργούν ως «πολυεργαλεία»
Τέλος επισήμανε ότι ο σκοπός του συνδικαλισμού δεν είναι να καθησυχάζει αλλά να αφυπνίζει τους συναδέλφους στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Ο Κ.Τηλιγάδας αναφέρθηκε στο ότι η συζήτηση που γίνεται για το οργανόγραμμα αφορά μόνο τις θέσεις ευθύνης και τις προσωπικές βλέψεις, χωρίς να υπολογίζει κανείς ποιοι και πόσοι θα είναι οι υφιστάμενοι που θα διεκπεραιώνουν την δουλειά. Ο ρόλος ενός οργανογράμματος είναι να ρυθμίζει αρμοδιότητες , να περιγράφει καθήκοντα και βοηθά στο βγαίνει η καθημερινή δουλειά του υπαλλήλου απρόσκοπτα.
Καυτηρίασε τους δακρύβρεχτους λόγους για φόρτο των ΚΠΑ και πρότεινε την εναλλαγή των υπαλλήλων στις θέσεις (π.χ 5 χρόνια front desκ ,5 back desk, 5 περιφερειακή, 5 διοίκηση) ώστε να μην “καίγονται” οι υπάλληλοι από την πίεση του κοινού καθώς και για να καταλαβαίνουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε άλλη θέση.
Για μια ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη να μην γίνεται σύγχυση διοικητικών θεμάτων και συνδικαλιστικών θεμάτων. Υπενθύμισε την υποχρέωση της Διοίκησης να προχωρήσει στην σύναψη συμβάσεων έργου για την καθαριότητα και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τον οργανισμό.
Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην βράβευση του Α.Βώρου, σημειώνοντας ότι υπήρξαν δυσκολίες στην  υιοθέτηση, εφαρμογή και υλοποίηση της πρότασης του, καθώς για ορισμένους δεν ήταν αυτονόητη η επιβράβευση της προσπάθειας του συναδέλφου.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ της περιφέρειας μας, αν και όλοι παρόντες στην Θεσσαλονίκη δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους με κάποια τοποθέτηση ή με την παρουσία τους στην αίθουσα .
Αλγεινή δε εντύπωση έκανε στους υπόλοιπους συναδέλφους που παραβρίσκονταν η απουσία των περισσοτέρων τους από την βράβευση του δικού μας συναδέλφου. (Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, παρόντες κατά την βράβευση ήταν ο γραμματέας του Συλλόγου καθώς και ο σύνεδρος της ΔΑΚΕ από το ΚΠΑ2 Πάτρας, ενώ ο Πρόεδρος επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις).

Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ο οικονομικός ομοφώνως από τους συνέδρους.

www.protovoulia-oaed.blogspot.gr


1 σχόλιο:

  1. Η εισήγηση με θέμα "Πληροφορική & Καινοτομία στη σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση", που δόθηκε την 2η ημέρα του Συνεδρίου, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

    https://soundcloud.com/angelos-voros/aggelos-voros-speech

    Καινοτομία μέσω χρήσης Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΛΑΚ), Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, Ανοιχτών Δεδομένων (Open Data), Διαλειτουργικότητας & Διαχείρισης υπηρεσιών Πληροφορικής με ITIL (IT Infrastructure Library).


    Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις 25.09.2017 υποβλήθηκε στην Διοίκηση ΟΑΕΔ, ύστερα από ικανή περίοδο απρόσκοπτης λειτουργίας των νέων συνδέσεων των Υπηρεσιών μας, η τελική "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ 2 ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΑΕΔ", βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία λογαριασμών τηλεπικοινωνιακών δαπανών ΟΑΕΔ (πριν & μετά τις παρεμβάσεις των 2 έργων) σύμφωνα με την οποία το τελικό ΕΤΗΣΙΟ όφελος για τον ΟΑΕΔ ανέρχεται
    σε 943.999,09 € (δηλ. ακόμη περισσότερο και από τον υπολογισμό των 903.913,68 € σε ΕΤΗΣΙΑ βάση, που είχε γίνει τον Απρίλιο 2017, κατά την περαίωση και των 2 έργων, με βάση τα μέχρι τότε διαθέσιμα δεδομένα).

    Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την αναγνώριση και την ανάδειξη του έργου μου στον Οργανισμό και σημειώνω την αναφορά που υπάρχει στην τιμητική πλακέτα που μου προσέφεραν στο 34ο Συνέδριο:

    "Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη"
    Ν.Κ.


    Άγγελος Βώρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή