Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Το πολυτεχνείο 46 χρόνια μετά


Πάτρα 15-11-2019
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
1973 2019
ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
46 χρόνια μετά……
Το ψωμί δεν είναι σε αφθονία, άνθρωποι προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, ενήλικες βιώνουν μακροχρόνια ανεργία, και πολλές πολλές οικογένειες ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Η παιδεία δεν είναι δικαίωμα, η γνώση ακριβοπληρώνεται στα ιδιωτικά φροντιστήρια, η εξειδίκευση επιβάλλεται και αναζητείται σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σε καταρτίσεις που κοστίζουν πολλά πολλά ευρώ. Κι αυτή η παιδεία (η καλλιέργεια του νου και της ψυχής) παραπαίει ανάμεσα σε θρησκευτικούς αφορισμούς, σε απαγορεύσεις , σε νόμους τάξης και ασφάλειας που φυλακίζουν το νου και αλυσοδένουν την ψυχή.
Η ελευθερία καταπατάται καθημερινά απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Οι ίδιοι πάντα ισχυροί της γης οργανώνουν και χρηματοδοτούν πολέμους . Σκορπούν το θάνατο σε ολόκληρους λαούς , αδειάζουν χώρες και γεμίζουν άλλες με «λαθραίους» ανθρώπους και παιδιά που η μόνη παρανομία τους είναι ότι θέλουν να γλιτώσουν τη ζωή τους. Οι ίδιοι πάντα ισχυροί απομυζούν τις οικονομικά αδύνατες χώρες και θέτουν τους λαούς σε καθεστώς τρομοκρατίας και ανασφάλειας.
Για μια ακόμη χρονιά η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μέρα μνήμης τιμής για τους αγωνιστές αλλά και μέρα περισυλλογής για το αν διατηρούμε τις αξίες και τα ιδεώδη της μεγάλης εκείνης εξέγερσης .
Αλήθεια είναι αρκετό το ψωμί για όλους;
Είναι η παιδεία δημόσια και ανοιχτή σε όλους;
Είναι η ελευθερία ουσιαστική;
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο παλμό για καλύτερες βιοτικές συνθήκες, για ποιοτική ζωή, για παιδεία που προάγει πολιτισμό, που ανυψώνει ψυχή και πνεύμα, για ελευθερία ιδεών έκφρασης, για κοινωνική δικαιοσύνη.
Σαράντα έξι χρόνια μετά οι αγώνες στην πρώτη γραμμή!
Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και της πορείες τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου