Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κλειδώνουν οι πρώτες 2.000 απολύσεις

Αποφασισμένη να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου είναι η κυβέρνηση. Πρώτο θέμα στον κύκλο των συζητήσεων που ξεκινά με την τρόικα είναι οι μετατάξεις και οι απολύσεις. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του την έκθεση του επιτελείου του. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση με τους αρχηγούς των κυβερνητικών κομμάτων.

«Κλειδώνουν» εντός της εβδομάδας οι πρώτες 2.000 απολύσεις από το Δημόσιο, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.
Η τρόικα, που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα και ξεκινάει τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των 2.000 απολύσεων καθώς και της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων εντός του Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει παραλάβει απόρρητη έκθεση από επιτροπή κυβερνητικών στελεχών, όπου προτείνεται η αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΕΡΤ, από όπου θα προέλθουν περίπου 1.500 απολύσεις.
Τις προτάσεις επεξεργάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού και αναμένεται να τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να συναντηθούν προς το τέλος της εβδομάδας για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», η έκθεση που έχει κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας μεγάλης ΔΕΚΟ, προτείνει την κατάργηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Οι 2.000 απολύσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προέλθουν:
  • 900 υπάλληλοι της αμυντικής βιομηχανίας (κατάργηση ΕΑΣ και αναδιοργάνωση ΕΑΒ και ΕΛΒΟ)
  • 550-600 από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ
  • 300 υπάλληλοι από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρότερων οργανισμών
  • 200 επίορκοι, «κοπανατζήδες» και ακατάλληλοι προς εργασία
Εισηγήσεις
Η κυβερνητική επιτροπή στην εισήγησή της προτείνει την αναδιοργάνωση και εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας με κατάργηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, απορρόφηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων από την ΕΑΒ που θα ανασυγκροτηθεί αναλαμβάνοντας πιθανότατα και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.
Από το νέο σχήμα, που θα έχει ως βασικό άξονα την ΕΑΒ, αναμένεται να απομακρυνθούν περίπου 950 υπάλληλοι από τους 2.650 εργαζομένους που απασχολούνται συνολικά στις βιομηχανίες (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ), εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα απομακρυνθεί, αξιοποιώντας πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όσοι απέχουν περισσότερα από 3 χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια και να αποχωρήσουν από την εργασία λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη.
Οι περισσότερες αποχωρήσεις στις αμυντικές βιομηχανίες αναμένεται να προέλθουν από το διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα η κυβέρνηση θα ζητήσει την ένταξη της αμυντικής βιομηχανίας στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να επιτρέπεται η απευθείας χρηματοδότησή της από το κράτος.
Αντίστοιχα, η πρόταση για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, περιλαμβάνει την κατάργηση περιφερειακών σταθμών, συρρίκνωση της ΕΤ1 και περικοπές στις εξωτερικές παραγωγές της ΝΕΤ. Σήμερα στην ΕΡΤ απασχολούνται 2.780 εργαζομένους αορίστου χρόνου που εργάζονται σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, στην ΕΡΤ World και ΕΡΤ HD, σε 29 Ρ/Σ, στο ERT.GR και το ψηφιακό αρχείο, «Ραδιοτηλεόραση» καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΕΡΤ θα τεθούν εκτός Δημοσίου 600-700 εργαζόμενοι κυρίως τεχνικών και διοικητικών καθηκόντων.
Κινητικότητα
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας. Η τρόικα μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου είχε ζητήσει την υλοποίηση των 12.500 διαθεσιμοτήτων εντός του Ιουνίου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει ότι στα τέλη Ιουνίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τον προγραμματισμό των 12.500 διαθεσιμοτήτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει συλλέξει επαρκή στοιχεία για την κινητικότητα.
Νίκος Β. Τσίτσας

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου