Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τις μικρές διαδηλώσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απεστάλη, μετά την υπογραφή του από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης σε συναθροίσεις ιδιαίτερα μικρού μεγέθους». Πρόκειται για την επιβολή περιορισμών σε διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Υπέρ του διατάγματος έχουν ταχθεί ο Δήμαρχος Αθηνών και η ΕΣΕΕ (έμποροι). Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το διάταγμα ακραία αυταρχικό.
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα


Σύμφωνα Προεδρικό Διάταγμα «οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης».

Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις.

Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών.

Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

Οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

Τέλος, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα «επί των παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».
 

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ
Χρησιμοποιώντας διατυπώσεις όπως «θα το ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν» ή «επιχείρημα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων», ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο επιβάλλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων.
Με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων, υποστηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Με τις προϋποθέσεις που βάζει, συνεχίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο κάθε αστυνομικός διευθυντής θα μπορεί να απαγορεύει οποιαδήποτε διαδήλωση θεωρεί «μικρή» συγκριτικά με τη σημασία του συγκεκριμένου δρόμου ή της συγκεκριμένης περιοχής για την «κοινωνικοοικονομική» ζωή της πόλης, δηλαδή για τα μεγάλα συμφέροντα.
«Ειδικά, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, τα μεγάλα λιμάνια θέλουν να τα κάνουν απαγορευμένες ζώνες, για να μην φτάνει σ’ αυτά η αγωνία, η διαμαρτυρία, η διεκδίκηση των εργαζόμενων, της νεολαίας που έχουν γονατίσει από τις αντεργατικές πολιτικές», προσθέτει και καταλήγει σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και παίρνουν ψίχουλα δεν ανήκουν στην «κοινωνικοοικονομική» ζωή των πόλεων, το προνόμιο αυτό ανήκει μόνο στους καπιταλιστές και τους μεγαλέμπορους».

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου