Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Έτινγκερ - Στουρνάρας: 10 δις το νέο δάνειο για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το διαφαινόμενο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα περιλαμβάνει δάνειο ύψους περίπου 10 δις εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γερμανός, Γκίντερ Έτινγκερ. Αλλά και ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ».
«Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά, περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δις ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Πρόκειται για την πιο συγκεκριμένη δήλωση Γερμανού πολιτικού αναφορικά με το πιθανό ύψος ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη αναφορά αναμένεται να απασχολήσει την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν χρειαζόταν να ανοίξει το θέμα τόσο νωρίς, πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στη Γερμανία αξιοποιεί πολιτικά την αναφορά περί τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, στην οποία πρώτος προέβη -πρόσφατα- ο Σόιμπλε.
Ειδικότερα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ απέκρυπτε το γεγονός ότι η Γερμανία θα συνδράμει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την εκλογική φθορά πριν από κάλπες του φθινοπώρου.

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του.
 
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν». Παραδέχθηκε επίσης πως η χώρα "δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγει στις αγορές", και ακόμη πως "στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά".
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου