Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Αναζητούν έσοδα πάνω από 1,2 δισ. για να μην μειώσουν συντάξεις

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Κλείστε το χρηματοδοτικό κενό με διαρθρωτικές αλλαγές και αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών». Την οδηγία αυτή δίνουν τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν, για κοινωνικούς αλλά και... πολιτικούς λόγους, νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Η απόφαση αυτή - η οποία αποτελεί και τη «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα που έχει εντοπίσει τις «μαύρες τρύπες» στα έσοδα των Ταμείων και έχει ζητήσει να «κλείσει» χρηματοδοτικό κενό τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ - ελήφθη την Τρίτη στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Εκτός «ατζέντας» παραμένουν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων και των ταμείων που χορηγούν εφάπαξ καθώς δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι όποιες «προσαρμογές» - μειώσεις γίνουν, θα γίνουν με βάση τη ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» όπως ήδη ισχύει με τους ήδη ψηφισμένους νόμους (δεν θα είναι «νέο μέτρο», σημειώνουν χαρακτηριστικά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη).
Το ΙΚΑ

Η επιχείρηση για την αύξηση των εσόδων ξεκίνησε ήδη από το ΙΚΑ όπου η διαπιστωμένη, με βάση τους ελέγχους, εισφοροδιαφυγή «αγγίζει» τα 6 δισ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένη (σε εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής) μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Ταμείων κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2014, το οικονομικό επιτελείο και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος συμφώνησαν ότι ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος του Ταμείου (περί το 1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο) μπορεί να «καλυφθεί» από τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας (όπου φαίνεται ότι αποδίδει η απειλή της επιβολής του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο) καθώς και από τον καλύτερο έλεγχο των εισφορών που δηλώνονται και εκείνων που πληρώνουν οι εργοδότες. Στο πλαίσιο αυτό το ΙΚΑ προχωρεί:
Σε διασταυρώσεις, σε μηνιαία βάση, μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής χαμηλότερων ποσών ασφαλίστρων. Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται, θα επεκταθεί το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10. 500 ευρώ κατ' άτομο) και σε όσους εργοδότες δεν εμφανίζουν στις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ τους εργαζόμενους που έχουν ηλεκτρονικά δηλώσει στην «Εργάνη».
Στην εφαρμογή του ασφαλιστικού πιστοποιητικού που θα εκδίδουν νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3698/2008.
Στην ειδοποίηση, με sms και υπό την απειλή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσω του νεοσύστατου ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), των οφειλετών που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους από εισφορές. «Εκτός ρύθμισης» είναι 232.382 εργοδότες που χρωστούν 6,9 δισ. ευρώ.
Το ΙΚΑ
Η αύξηση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης στο ΙΚΑ, εκτός από την «κάλυψη» του ελλείμματος του ταμείου, είναι επιτακτική και για την αντιμετώπιση των επιπλέον εκροών που θα έχει από την προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016) εφόσον αυτές ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις (ο διοικητής του ΙΚΑ έχει προτείνει οι μειώσεις αυτές να αφορούν μόνο τους συνεπείς στις πληρωμές εργοδότες καθώς και όσους ρυθμίζουν και καταβάλλουν τις οφειλές τους).
Αντιθέτως, για τη μείωση, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, των εισφορών στα ευγενή - ενταγμένα στο ΙΚΑ ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών ως «ισοδύναμο» μέτρο προβλέπεται η «προσαρμογή» (δηλαδή μείωση) των συντάξεων σε ποσοστά που θα προσδιοριστούν με βάση αναλογιστικές μελέτες και υπολογίζεται ότι θα κινούνται μεταξύ 1% και 3%.
Ο ΟΑΕΕ
«Κυνήγι εισφορών
Η συρρίκνωση της «βάσης» των ασφαλισμένων που εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ (όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, μισθωτοί μιας ημέρας που έχουν μπλοκ παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών κ.ά.), η είσπραξη των εισφορών σε μηνιαία βάση και το «κυνήγι» των 379.844 οφειλετών οι οποίοι έχουν 5,9 δισ. ευρώ βεβαιωμένες οφειλές προβάλλουν ως τα μοναδικά «εργαλεία» για την ενίσχυση των εσόδων του Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Το χρηματοδοτικό κενό από την απόφαση της μη επιβολής της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 ? 2014 και η διοίκηση του Ταμείου προεξοφλεί ότι, όπως φέτος, έτσι και το 2014 θα χρειαστεί «έξτρα» κρατική επιχορήγηση (το ειδικό αποθεματικό θα προβλέπει συνολικά 800 εκατ. ευρώ, αλλά, για... όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης).
Η χρηματοδότηση των Ταμείων το 2014
  • Μικρότερη κατά 1,8 δισ. ευρώ θα είναι το 2014 η κρατική επιχορήγηση στην κοινωνική ασφάλιση (από 13,310 δισ. ευρώ στα 11,416 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου).
  • 600 εκατ. ευρώ θα λείπουν από τον ΟΑΕΕ από τη μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
  • 1 δισ. ευρώ (631 εκατ. ευρώ το 2013 και 328 εκατ. ευρώ το 2014) έχει προβλεφθεί από την εφαρμογή του νόμου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη που, όμως, υπολογίζεται ότι θα «φανεί» από το 2015.
  • Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αναζητούνται από την κατάργηση του πλαφόν των αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (δεν πιάστηκε ο στόχος λόγω των μειώσεων των μισθών και των συνταξιοδοτήσεων των μεγαλύτερων σε ηλικία - παλαιών ασφαλισμένων).
www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου