Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Από ΟΤΑ και Υγεία το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται εκ του μακρόθεν η αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας. Σήμερα μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ωστόσο η δήλωση που ακολούθησε θεωρείται μήνυμα προς τους τροϊκανούς:
«Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά» ανέφερε.
Εξάλλου, τόνισε ότι "κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ".
Από που θα βρεθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας

Σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση δύο τριών μηνών, τότε στο Μαξίμου εξέτασαν και τον προγραμματισμό του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμα 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ».
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε δε, όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.
Τι αποφασίσθηκε για τις απολύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε, εφόσον προκύψουν απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις απολύσεις. Επίσης, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, και αυτές να προσμετρηθούν στις απολύσεις.
«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επιπλέον εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας. «Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», σημείωσαν πηγές τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έκανε συζήτηση η τρόικα για περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απ' αυτές που έχουν συμφωνηθεί
«Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει να είναι «ο υπουργός της κινητικότητας και των απολύσεων». Επισήμανε δε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις, όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την “ιδιοκτησία” αυτών των αλλαγών».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, σχετικά με τις απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του 2013, είπε ότι «υπάρχει αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων. Έχουμε θέσει στην τρόικα το θέμα της προσμέτρησης των απολύσεων που θα προέλθουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ υπάρχει το ζήτημα των προσωρινών διαταγών και της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου».
Προσθεσε δε ότι «έχουμε μία συνολικότερη ατζέντα αναμόρφωσης του Δημοσίου» και τόνισε ότι «η κινητικότητα μελλοντικά δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά θα είναι εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Ήδη συζητάμε με την ΚΕΔΕ εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα - να παίρνουμε πλεονάζον προσωπικό και να το κατευθύνουμε σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις». 
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου