Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Προαποφασίζομεν και απολύομεν

Η«δικτατορία» των προϊσταμένων και η εκ προοιμίου «απόρριψη» με υποχρεωτική βαθμολογία κάτω από τη βάση σε 100.000 υπαλλήλους, που προωθούνται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλουν το πογκρόμ των απολύσεων, της σιωπής και της υποταγής που θα κυριαρχήσει στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Το νομοσχέδιο προαναγγέλλει την απόρριψη με βαθμολογία από 1 έως 6 του 15% των υπαλλήλων, εισάγοντας την ποσόστωση στην αξιολόγηση εργαζομένων ισοπεδωτικά σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου και καθιερώνει υπαλλήλους τριών ταχυτήτων: τους άριστους, που θα είναι το 25% του συνόλου με βαθμολογία 9 και 10, τους μέτριους, που θα εκπροσωπούν το 60% με βαθμολογία 7 και 8, και τους «κακούς μαθητές», που θα αποτελούν το 15% με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μέλλον αβέβαιο στην υπηρεσία.
Δεξαμενή 100.000
Η δεξαμενή αυτή των 100.000 υπαλλήλων, υπογραμμίζουν εμπειρογνώμονες στη δημόσια διοίκηση, αναμένεται να αποτελέσει την πηγή και για τις επόμενες απολύσεις των 11.000 υπαλλήλων, αλλά και για τις διαθεσιμότητες των 12.500 που πρέπει σύμφωνα με τα Μνημόνια και την τρόικα να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2014.

Την εκτίμηση αυτή προς το παρόν έχει διαψεύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς τόσο ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου έχουν δηλώσει ότι οι υπάλληλοι του 15% με τη βαθμολογία κάτω από τη βάση δεν θα απολυθούν ούτε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, απλώς θα περάσουν από σεμινάρια ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθούν.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ορίζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και ήδη έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της αντιπολίτευσης για τους δημόσιους υπαλλήλους:
* Καταργείται η αξιολόγηση όπου όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν 10 και εισάγεται η συγκριτική αξιολόγηση με βάση την ποσόστωση 15%, 60% και 25%. Αυτό σημαίνει ότι ποσοστό 15% των υπαλλήλων πέφτουν στον «Καιάδα» με βαθμολογία από 1 έως 6 (το πλήθος αυτών των υπαλλήλων υπολογίζεται σε 100.000 υπάλληλους, 97.500 για την ακρίβεια). Οι υπάλληλοι αυτοί εκφράζονται φόβοι ότι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές και ταυτόχρονα να τεθούν εκτός Δημοσίου, είτε με κατ' ευθείαν απόλυση είτε με την ένταξή τους στο «κλαμπ» των «διαθέσιμων» των επόμενων ετών στο Δημόσιο...
* Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο εγκαθιδρύουν τη... μονοκρατορία των προϊσταμένων και των διευθυντών στις υπηρεσίες, αφού αυτοί θα «βαθμολογούν» τους υπαλλήλους, με τη δέσμευση να ρίχνουν στην «κόκκινη» ζώνη το 15% του συνόλου των υπαλλήλων που θα θεωρούνται οι «κακοί» υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας. Στην κορυφή της πυραμίδας, των άριστων, θα εντάσσεται το 25%, ενώ η σιωπηλή πλειοψηφία των «μέτριων» θα παραμένει στην ουδέτερη ζώνη του 60%, που θα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο ότι μπορεί κάθε στιγμή να παραπατήσει πέφτοντας στον... πυθμένα της υπηρεσιακής αξιολόγησης.
Χωρίς ένσταση
* Η μεγάλη μάζα των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο 60% (περίπου 390.000 υπάλληλοι) δεν θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της κρίσης του προϊσταμένου. Καταδικάζεται σε υποταγή και αποδοχή κάθε αδικίας, μιας και αυτό το προνόμιο δίδεται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μόνον σε εκείνους με βαθμολογία από έξι και κάτω...
Αυτό σημαίνει ότι οι άριστοι του 25%, αυτοί δηλαδή που θα κριθούν με βαθμολογία 10 και 9 από τους επιτελείς, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους στην κορυφή της πυραμίδας, αρκεί να το λέει ο προϊστάμενος...
Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο προβλέπει δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων για πολίτες και επιχειρήσεις με:
* Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερομένους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Ενα ευκρινές φωτοαντίγραφο -εγγράφου που έχει εκδοθεί από Δημόσια Αρχή- αρκεί πλέον για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
* Κατάργηση από 1ης Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
* Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.
****
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες καταργούνται ή συγχωνεύονται 23 φορείς των οποίων η λειτουργία δεν κρίνεται πλέον «απαραίτητη» διότι ή έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους ή επικαλύπτονται από άλλους φορείς του Δημοσίου. Το προσωπικό των φορέων αυτών που είναι Νομικά Προσώπα Ιδιωτικού Δικαίου απολύεται αυτοδίκαια, ενώ το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε., ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργαζόμενοι συνολικά και στους 23 Οργανισμούς δεν ξεπερνούν τους 250 υπαλλήλους.
Μεταξύ των φορέων που καταργούνται είναι:
* Η «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων» (αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων).
* Το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (ΕΚΕΒΙ). (Οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού).
* Το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών. Προβλέπεται η μετατροπή τους σε Εργαστήρια εντεταγμένα στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
* Οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας, Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ) και Ιωαννίνων (ΟΡΣΙ).
Επίσης, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου:
* Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας» (μεταφέρονται οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
* Η «Κεντρική Αγορά Πατρών» (μεταφέρονται οι αρμοδιότητές της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου).
Τέλος, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου:
* «Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά».
* «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας».
* «Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας».
* Η Ανώνυμη Εταιρεία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας».
* Συγχωνεύονται το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, το Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με την επωνυμία «Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Ερευνας και Τεχνολογίας» (ΕΦΑΕΤ), ο οποίος αποτελεί Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
* Το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΝΠΔΔ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΝΠΔΔ) καταργούνται ως αυτοτελή και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. ΕΛ. ΔΕΛ.

www.enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου