Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Παζάρια για τις προσλήψεις και στο βάθος κινητικότητα


Μέσω προσλήψεων, αλλά και μέσω του νέου μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας θα επιχειρήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να αντιμετωπίσει φαινόμενα υποστελέχωσης που παρατηρούνται σε πλήθος δημόσιων υπηρεσιών.
Ο τελικός αριθμός των προγραμματιζόμενων για το 2016 προσλήψεων στη Δημόσια Διοίκηση δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας –τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη επειγουσών αναγκών σε προσωπικό–, θα προχωρήσει άμεσα σε μια οριστική «χαρτογράφηση» των αναγκαίων προσλήψεων. 
Οι τελικές προβλέψεις θα παρουσιαστούν στο «κουαρτέτο» σε επόμενο ραντεβού, μαζί με εκτιμήσεις για το μέγεθος των αποχωρήσεων (λόγω συνταξιοδότησης) δημοσίων υπαλλήλων εντός του έτους, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δανειστών το Σάββατο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Βερναρδάκη. 
Η ελληνική πλευρά -υπενθυμίζεται- διεκδικεί οι προϋπολογιζόμενες για τα επόμενα έτη προσλήψεις να γίνουν εμπροσθοβαρώς, ώστε ο αριθμός τους για το 2016 να φτάσει έως και τις 20.000.
Πρόκειται για έναν αριθμό που, προσώρας, απορρίπτουν οι δανειστές, προτείνοντας να πέσει σχεδόν στο μισό για φέτος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να καταγραφούν και να επικαιροποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στις ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό. 
Ως προς την κινητικότητα, προσεχώς -σύμφωνα με πληροφορίες-, θα τεθούν σε προ-διαβούλευση οι βασικές κατευθύνσεις του νέου συστήματος. Μέσω της συγκεκριμένης φάσης διαβούλευσης, το υπουργείο επιδιώκει να συγκεντρώσει πρόσθετες απόψεις και προτάσεις πριν ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο. 
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα μετακινήσεων και να αντικατασταθούν οι υφιστάμενες κατακερματισμένες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Το νομοσχέδιο υπολογίζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο. Η κινητικότητα θα αξιοποιηθεί σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού.
Οπως επαναλαμβάνουν στελέχη του υπουργείου, το νέο σύστημα θα έχει αποκλειστικά εθελοντικά χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου