Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Καινοτομία στην επανένταξη ανέργων


Την πινελιά της ποιότητας και της μετατροπής από παθητικές σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης εισάγει η αρμόδια αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπουλου στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Η νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών, ξεκινάει πιλοτικά, στις αρχές Απριλίου, για 6.918 ανέργους σε 17 δήμους- θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 δήμους της χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των δήμων της χώρας.
Η «Εφ.Συν.» εξασφάλισε και δημοσιοποιεί τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωφελούς εργασίας στο οποίο βασική προτεραιότητα είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.
Τα νέα προγράμματα επαναφοράς του άνεργου στο εργασιακό περιβάλλον απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους.
Σχεδιάστηκαν για να ενεργοποιούν τον άνεργο και όχι απλώς να τον υποστηρίζουν παθητικά.
Ο άνεργος με την εργασία του σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα δεν θα αμείβεται μόνο με τον μισθό του, αλλά θα συμμετέχει ενεργά με την εργασία του στην ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας λαμβάνοντας και την ικανοποίηση της προσφοράς στην κοινωνία.
Η νέα γενιά προγραμμάτων έχει στο επίκεντρό της τον άνεργο.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα προγράμματα απασχόλησης έχουν βασικό άξονα την κατάρτιση, καθώς έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ανεργία οφείλεται βασικά σε έλλειψη προσόντων των δεξιοτήτων των ανέργων.
Στην Ελλάδα, πέραν της έλλειψης προσόντων που παρουσιάζει ένα ποσοστό ανέργων, το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού αλλά η έλλειψη ζήτησής του.
Τα νέα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας ενεργοποιούν τον άνεργο αναβαθμίζοντας τα προσόντα του και παρέχοντας του προσωρινή εργασία, ενώ ταυτόχρονα τον προετοιμάζουν για την επανένταξή του στην αγορά εργασίας.
Οι βασικές καινοτομίες λοιπόν των νέων προγραμμάτων είναι:

⚫ Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 μήνες.
⚫ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, πέραν της εργασίας, και δράσεις ενεργοποίησης των ανέργων με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συμβουλευτική, συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις/κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Συνεπώς οι ωφελούμενοι θα εργάζονται 4 ημέρες και μία θα επιμορφώνονται.
Η επιμόρφωση θα ξεκινά μετά τον 2ο μήνα του προγράμματος και θα περιλαμβάνει δύο διακριτά εκπαιδευτικά αντικείμενα.
Οπως και να έχει, θα δοθεί στους ωφελούμενους η δυνατότητα, αν δεν επιλέξουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης, να εργάζονται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτά θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:
◼ Πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) διάρκειας 120 ωρών, που θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα (στοιχειώδεις, βασικές προχωρημένες).
Οσοι παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα λάβουν πιστοποίηση στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής.
◼ Πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία διάρκειας 120 ωρών.
Πάντως η συμμετοχή ενημέρωσης στις θεματικές ενότητες «Υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας», «Τεχνικές ανεύρεσης εργασίας», διάρκειας 20 ωρών, είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Ο ρόλος του ΟΑΕΔ

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρασχεθούν 3 συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΟΑΕΔ.
Η πρώτη είναι ατομική συμβουλευτική, η οποία θα πραγματοποιείται κατά την έναρξη του προγράμματος και συγκεκριμένα όταν ο ωφελούμενος θα προσέρχεται στο ΚΠΑ της περιοχής του προκειμένου να παραλάβει το παραπεμπτικό σημείωμα για να απευθυνθεί στον επιβλέποντα φορέα (δήμο).
Σε αυτήν την πρώτη συμβουλευτική θα πραγματοποιείται επικαιροποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελούμενου. Επίσης στη συνάντηση αυτή κάθε ωφελούμενος θα παραλαμβάνει έναν οδηγό υλοποίησης της Δράσης ο οποίος θα περιέχει
α) τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ωφελούμενου και
β) τα βήματα υλοποίησης της δράσης σε έντυπη μορφή (φυλλάδιο).
Η δεύτερη συμβουλευτική θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.
Η τρίτη συμβουλευτική θα πραγματοποιείται στο τέλος του προγράμματος και θα αφορά τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό-Επαναπροσανατολισμό των συμμετεχόντων μετά το πέρας του προγράμματος.

Σκληρές διαπραγματεύσεις με Κομισιόν

Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θεωρούνταν μέχρι πρότινος από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές στην υποστήριξη των ανέργων.
Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε σθεναρά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα κοινωφελή προγράμματα δεν συνιστούν παθητική πολιτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς απευθύνονται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους τους οποίους βοηθούν να επανασυνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία.
Επομένως, τα κοινωφελή προγράμματα αποτελούν ενεργητική πολιτική και αν συνοδεύονται με παράλληλη αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή πρακτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Η προσέγγιση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαία επίτροπο Απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, κατά την τελευταία συνάντησή της με την κ. Αντωνοπούλου.
Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις ενεργητικές και παθητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου