Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Βάζουν εμπόδια στο να καταθέσει η νοικοκυρά με τα 550 εκατ. δολ.

Της Ελενας Βαρίνου

Eμπόδια στην κατάθεση της Μαρίας Παντελή, της φερόμενης ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων δολαρίων, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής εγείρουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, οι δύο πολιτικοί χώροι με τους οποίους έχει συνδεθεί, από τρίτους, το όνομα της συγκεκριμένης γυναίκας.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της προανακριτικής Μιλτ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως δεν θεωρεί αναγκαία ή χρήσιμη την κατάθεση της Μαρίας Παντελή. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε στους δημοσιογράφους πως από τη στιγμή που η περίπτωση της Μαρίας Παντελή συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των ονομάτων που είχε δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, δεν συντρέχει πραγματικός λόγος να απασχολήσει τη διερεύνηση της προανακριτικής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας εξέφρασε αμφιβολίες για το απρόσκοπτο της προσέλευσης της Μ. Παντελή στην επιτροπή, καθώς εμφανίζεται ως μόνιμη κάτοικος εξωτερικού. Στη συζήτηση που ακολούθησε διερευνήθηκε το εάν υπάρχει διαθέσιμη νομική φόρμουλα προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής να μεταβεί αντιπροσωπεία της προανακριτικής στη Γαλλία (όπου φέρεται να διαμένει η Μαρία Παντελή), πρακτική που είχε ακολουθηθεί από την εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε την υπόθεση της Siemens.

Υπενθυμίζεται πως στον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων έχουν εμπλακεί το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου (από αναφορά στελέχους του ΣΔΟΕ) αλλά και του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου. Με αφορμή την εμπλοκή του δεύτερου, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών καταλόγισε «απόπειρα αποτροπής της διερεύνησης στην προανακριτική επιτροπή» στον συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, που εμφανίζεται ως συνδιαχειριστής του επενδυτικού fund που συνδέεται με τον συγκεκριμένο λογαριασμό. Ακολούθησε δήλωση του κ. Παπασταύρου με την οποία ισχυρίστηκε πως το όνομά του υπάρχει στη λίστα λόγω εταιρικού λογαριασμού που ανήκει σε επιχειρηματία πελάτη του και καταλογίζοντας με τη σειρά του «πολιτικό αμοραλισμό» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Mε κέιμενο

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της κατάθεσης του Αλ. Ζάβρα, έτερου συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου, αρμόδιου σε θέματα Η/Υ, ο οποίος, καθώς εμφανίζεται ως κάτοικος Γερμανίας, απέστειλε μέσω του προξενείου σχετικό κείμενο, με το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση. Οπως άλλωστε και η Λεμονιά Παπαδάκου, ειδική επιστημονική σύμβουλους του υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσε στη συνέχεια. Φέρεται να υποστήριξε πως παρότι ήταν στενή συνεργάτις του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν ενημερώθηκε ποτέ σχετικά με την ύπαρξη της λίστας.

O δημοσιογράφος K. Bαξεβάνης δεν κατέθεσε τελικά – η ακρόασή του προγραμματίστηκε για αύριο Πέμπτη. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να παραληφθούν από την προανακριτική τα αντίγραφα του ηλεκτρονικού αρχείου που παρελήφθη τον Δεκέμβριο από τις γαλλικές αρχές.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου