Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Βροντοφώναξαν όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό

Με το σύνθημα «Είμαστε άνθρωποι και δεν θα γίνουμε αριθμοί» πραγματοποιήθηκε χθες η γενική 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 11 π.μ. από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέληξε μπροστά στη Βουλή, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Το «παρών» έδωσαν περίπου 20 χιλιάδες διαδηλωτές. Αν και δεν ήταν από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουμε δει στα χρόνια του Μνημονίου, ομοσπονδίες, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συναντήθηκαν στο Σύνταγμα και ένωσαν τις φωνές τους, ξορκίζοντας έτσι τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού». Τη λογική, δηλαδή, που θέλει κάθε κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα, όταν αντιδρά και προασπίζεται τα κοινωνικά της δικαιώματα και κεκτημένα, να βρίσκει την υπόλοιπη κοινωνία απέναντί της.

«Η ζύμωση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε να γίνεται μέσα στην ΕΡΤ. Εχει γίνει πλέον κοινά αντιληπτό ότι μέσα σε τέτοια επισφάλεια χρειαζόμαστε όλοι δημόσια τηλεόραση, δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία και τις υπηρεσίες των δήμων», λέει στην «Εφ.Συν.» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρίνα Δεμερτζιάν, η οποία συμμετέχει στο συλλαλητήριο με διπλό ρόλο. Ως διαδηλωτής αλλά και ως ρεπόρτερ. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, παρά τις δυσκολίες και τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, έχουν στήσει στούντιο στο Σύνταγμα, όπου φιλοξενούν καλεσμένους και μεταδίδουν την εικόνα της διαδήλωσης. «Η ΕΡΤ έγινε η αρχή για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», είναι το σύνθημα της ΠΟΣΠΕΡΤ.


Μπροστά στη Βουλή, η παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι δυναμική. Εκεί βρίσκεται ο σύλλογος υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων, αλλά και σύλλογοι δήμων από όλη την Ελλάδα. Είναι εκεί για να πουν «όχι» στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Εκεί βρίσκονται και οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι θα έχουν καταργηθεί μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Μπήκα στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σχολικών φυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, στα 35 μου. Τώρα είμαι 48. Πώς θα βρω δουλειά; Εχω στεγαστικό δάνειο και παιδί που σπουδάζει στην επαρχία», λέει στην «Εφ.Συν.» η Πόπη Σαββοπούλου.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και οι άλλοι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι, οι δημοτικοί αστυνομικοί. Μάλιστα είχαν φραστικό επεισόδιο με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το θέμα των μεταναστών μικροπωλητών. Μετά από αυτό αποχώρησαν με κατεύθυνση το δημαρχείο, όπου πραγματοποίησαν συνέλευση.

Δυναμική ήταν και η παρουσία της ΟΛΜΕ και των εκπαιδευτικών, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ύψωσε πανό που έγραφε «Η εκπαίδευση δεν πωλείται». Εκεί ήταν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. «Στην παρούσα φάση που τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για την ελληνική οικογένεια, θέλουμε την πλήρη λειτουργία και τη στήριξη των μονάδων του ΕΟΠΥΥ», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Γύρω στη 1 μ.μ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υψώνουν πανό στον περίβολο της Βουλής, που γράφει: «Να απολύσουμε την κυβέρνηση, όχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα». «Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα», δήλωσε νωρίτερα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σήμερα οι δήμοι παραμένουν κλειστοί για τρίτη ημέρα, ενώ οι δήμαρχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος και καταλήψεις σε όσους δήμους παραμένουν ανοιχτοί παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου