Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα


 
 Σε απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων σε Φορείς και Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας που στην ουσία αποτελεί τον προθάλαμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία πλην ΙΚΑ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Εργασίας. Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι από τους φορείς τους οποίους υπάγονται σε αυτό θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 600 εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα 25 χιλιάδες εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2013 και από αυτούς οι 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Η διαθεσιμότητα διαρκεί οκτώ μήνες και όσο κρατά ο εργαζόμενος παίρνει μόνο τα 3/4 του βασικού μισθού του. Εάν δεν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας απολύεται.
Στο μεταξύ, χτες εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν κατάληψη των κεντρικών γραφείων στους Τράχωνες. Ακολούθησε γενική συνέλευση όπου αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία.
Η διαθεσιμότητα δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και το λαό. Η μείωση του προσωπικού και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγεί στην υποβάθμιση ακόμα και στην κατάργηση υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, σε κάθε 1.000 ανέργους αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος πρώτης γραμμής, δημιουργώντας ήδη τεράστιες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ανέργων. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ είναι η υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, οι σχολές μαθητείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, επιδότηση ενοικίων και επιτοκίων κ.ά.
Παναττική στάση εργασίας και απεργία
Χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ύστερα από σύσκεψη με Ομοσπονδίες του Δημοσίου να κηρύξει για σήμερα παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) και για αύριο παναττική δημοσιοϋπαλληλική απεργία. Οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν αύριο απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επεσήμαναν την ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας τη θέση ότι οι αγώνες για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Αντιθέτως, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία ακόμα και σε χώρους όπου δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις, χωρίς καμιά προετοιμασία και ενημέρωση των εργαζομένων. Σήμερα οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους όπου δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για απεργία θα αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για περιοδείες στους χώρους δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου