Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Τη συγκρότηση μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού και ενιαίου φορέα είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ και την αναθεώρηση του μνημονίου, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί από την 1/1/2017.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι με το νέο μηχανισμό «η χώρα μας θα συγκλίνει με την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Πρόσθεσε ότι ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε.
Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ως «μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας».
Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

Το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του ΚΕΑΟ, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας. Ανέφερε ότι «η επεξεργασία των διατάξεων έχει ολοκληρωθεί, όπως και η εισηγητική έκθεση».
Ο νέος Οργανισμός (το πλαίσιο του οποίου έχει ήδη νομοθετηθεί) θα αναλάβει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Θα έχει ως προτεραιότητα την είσπραξη των οφειλών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που αγγίζουν τα 12 δισεκ. ευρώ.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μητρώο οφειλετών, ώστε να κινούνται άμεσα οι διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης.
 Ο Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε ότι το νέο σύστημα θα αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών.
«Το σύστημα ήταν έως τώρα κατακερματισμένο και αδύναμο. Δεν εισέπραττε, δεν κυνηγούσε, δεν μπορούσε» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι εφεξής θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου