Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Διαθεσιμότητα και απολύσεις στην ατζέντα Τρόικας – Στουρνάρα

Στις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα, την αναδιάρθρωση σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι το τέλος του 2013.
Η Τρόικα επιμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις αμυντικές βιομηχανίες και αυτό δυσχεραίνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις για πτώχευση.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μετρίασαν την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών για ύφεση 3,8% το 2103 και έτσι έγινε μια «διόρθωση» στο 4%, ενώ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα αποδέχονται την επίτευξή του αλλά το περιορίζουν στα 400 με 500 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η Τρόικα ζητά νέα μέτρα, όχι μόνο για τη διετία 2015-2016, αλλά και για το 2014, ενώ η κυβέρνηση τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά.

Δρομολογημένες, πάντως, είναι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Την Παρασκευή οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Το Σάββατο θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα κλείσουν τον πρώτο γύρο της αξιολόγησης την Κυριακή σε νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών και θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου