Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αυγατίζουν τα μέτρα του 2014

Ο Στουρνάρας εγκατέλειψε τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 500-700 εκατ. ευρώ και ανέβασε τον πήχη στο 1,3 δισ.

Του Κώστα Τσάβαλου

Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το ύψος των μέτρων που θα ληφθούν το 2014, έχει ήδη καταρρεύσει, ενώ είναι θέμα χρόνου -όπως όλα δείχνουν- να έρθει και η παραδοχή ότι ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει εάν δεν ληφθούν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέβασε τον πήχη των μέτρων της επόμενης χρονιάς στο 1,3 δισ. ευρώ εγκαταλείποντας τη θέση περί δημοσιονομικού κενού το πολύ 500-700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα. Αύριο στις 11 το πρωί, ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, θα αρχίσει και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών το «παζάρι» με τους επικεφαλής της τρόικας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κενό του 2014 μπορεί να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα και… διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, πηγές από τους δανειστές επισημαίνουν με νόημα ότι όλα είναι ανοιχτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το κενό -το ακριβές ύψος του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα- μπορεί να καλυφθεί από:


• Την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Μόνο που η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μόλις στα 250-300 εκατ. ευρώ.

• Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, με όφελος 381 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

• Την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαπιστώνεται ότι πολλοί οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου με διάφορα «τρικ» που έχουν εφεύρει αποφεύγουν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ομως και στην περίπτωση αυτή το όφελος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

• Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων.

• Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από τις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης να αποφευχθούν πρόσθετα οριζόντια μέτρα. «Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές», δήλωσε. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη διαπραγματευτική της θέση με «όχημα» το πρωτογενές πλεόνασμα που πρόκειται να επιτύχει από φέτος, για το οποίο όμως θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο, πράγμα το οποίο θα αξιοποιήσει η πλευρά των δανειστών για να περάσει τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τονίζουν ότι το πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα έχει θετική επίπτωση και για τον προϋπολογισμό του 2014.

Επιτάχυνση

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Τα διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται στις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα στις 11 του ίδιου μήνα λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Εξάλλου, στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, για τα βασικά μεγέθη του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα. Εως το τέλος του έτους πρέπει να «κλείσει» και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017. Ανοιχτά είναι και άλλα μείζονα ζητήματα, όπως το νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τον ρόλο της θα διαδραματίσει και η συνάντηση που θα έχει στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου