Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Η ιστορία ως έχει...

Για να αποφευχθούν οι παρανοήσεις, παραθέτουμε τα γεγονότα ως έχουν.
Στις 7/4 άρθρο της ιστοσελίδας patrastimes.gr αναφέρει τα εξής:

Κωνσταντίνα Παλαιολόγου
Κι όμως μεταξύ των επιχειρήσεων που αναζητά προσωπικό και είναι υποστελεχωμένος συγκαταλέγεται και ο ΟΑΕΔ της Πάτρας, που επίσης χτυπήθηκε από τις μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης στελεχών του, την εποχή όμως που οι άνεργοι αυξήθηκαν δραματικά και χρειάζονται την στήριξή του. Πως αυτό όμως να γίνει πράξη όταν σε Πανελλαδικό επίπεδο, αντιστοιχεί μόλις ένας εργαζόμενος σε 1.500 ανέργους;

Αυτό αναρωτήθηκε μιλώντας στο «patrastimes.gr», ο επανεκλεγείς πριν μερικά 24ωρα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πατρινός Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η άμεση επάνδρωση του Οργανισμού σε προσωπικό και κυρίως έμπειρο, με την επιστροφή των απασχολουμένων μέσω των προγραμμάτων Stages, οι οποίοι δικαστικά έχουν δικαιωθεί και περιμένουν την πολιτική εντολή αν αναλάβουν τα παλιά τους καθήκοντα.
Στο παρελθόν στον ΟΑΕΔ υπήρχε μερίδα εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας, που έχουν λήξει τώρα και αναμένεται η προκήρυξη καινούργιου ώστε να δοθεί η δυνατότητα έστω και της ολιγόμηνης ενίσχυσης του με ανθρώπινο δυναμικό.
Παράλληλα το μέτρο της ηλεκτρονικής ανανέωσης των καρτών εργασίας που θα ξεκίναγε από αυτό το μήνα και θα ανακούφιζε σημαντικά τον ΟΑΕΔ, αναβλήθηκε για έναν χρόνο, επιδεινώνοντας την σημερινή κατάσταση.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανέργους με προσωπική επαφή και συμβουλές, όμως είναι φύση αδύνατο να το πράξουμε με αυτές στις ελλείψεις και τις ατελείωτες ουρές», σχολίασε ο κ.Καρβέλης.

Ακολουθεί επιστολή στις 8/4:


Υπόψη κ.Παλαιολόγου
Σχετικά με το άρθρο σας http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=89564  που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα. Θα παρακαλούσα αν είναι δυνατό να δημοσιευθεί και η παρακάτω παρέμβαση.
Πρώτα από όλα ο κ.Καρβέλης είναι πρόεδρος της  Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Περιφέρειας Πελ/νησου και Δ.Ελλάδας . Αυτό είναι το πρωτοβάθμιο σωματείο μας, που μετέχει στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ που εδρεύει στην Αθήνα και εκεί  προεδρεύει ο κ.Μακράκης.
Ο εν λόγω συνάδελφος (σ.σ κ.Καρβέλης) διατέλεσε περιφερειακός διευθυντής  ΟΑΕΔ Πελ/νησου και είχε την ευκαιρία με πράξεις να λύσει τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και όχι να ‘’σχολιάζει’’ εκ των υστέρων και να εκφράζει την ‘’λύπη’’ του για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΠΑ2 της περιοχής. Συντέλεσε και αυτός με ενέργειες του στην διαμορφωμένη κατάσταση  που βιώνουμε εμείς οι υπάλληλοι, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όρια μας για να εξυπηρετούμε με επάρκεια τους πολίτες.
Η ηλεκτρονική ανανέωση των καρτών ανεργίας έχει ξεκινήσει απο την 1/1/2015 και χρησιμοποιείται κατά κόρον. Αυτό που αναβλήθηκε είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική θεώρηση της κάρτας, γιατί μαζί με αυτήν προβλεπόταν η  υποχρεωτική υποβολή αιτήσεων για πληθώρα επιδομάτων του ΟΑΕΔ και οι πολίτες δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Επιπρόσθετα για αποφευχθεί ο συνωστισμός στις υπηρεσίες για έκδοση κλειδαρίθμου, η νέα διοίκηση του οργανισμού προχώρησε στην δυνατότητα πιστοποίησης στο portal ΟΑΕΔ με τους κλειδαρίθμους της ΓΓΠΣ, δηλαδή αυτούς  που χρησιμοποιούν οι πολίτες στην εφορία.
΄Οσον αφορά την επιστροφή των συναδέλφων πρώην STAGE που εργάζονταν  ως αορίστου χρόνου μετά από τις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, η προήγουμενη διοίκηση του οργανισμού απέκρυπτε σκοπίμως να κοινοποιήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που έθεταν τους συναδέλφους εκτός εργασίας , λόγω των εκλογών που προκηρύχθηκαν στις 25/1. Οι αποφάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν μέσα στον Φλεβάρη του 2015 από την προήγουμενη διοίκηση του οργανισμού με καθυστέρηση που έφτανε κατά περιπτώση και τους 14 μήνες!
Αυτήν την περίοδο  ο οργανισμός υποδέχεται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις 32000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους. Η εικόνα που εμφανίζουν οι υπηρεσίες μας παρ’όλη την έλλειψη προσωπικού , με κανένα τρόπο δεν μοιάζει με τα χάλια της αντίστοιχης περιόδου 2013, όπως μπορούν να βεβαιώσουν και οι πολίτες της Πάτρας που προσέρχονται στις υπηρεσίες μας. Ο απλούστατος λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών από τους αιτούντες (παρά μόνο στην περίπτωση των μονογονεικών οικογενειών) , αφού αυτά θα αντληθούν με αυτοματοποιημένο τρόπο από τις αντίστοιχες  δημόσιες αρχές.
Με τιμή
Τηλιγάδας Κωνσταντίνος
Μέλος Δ.Σ ¨Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Περιφέρειας Πελ/νησου και Δ.Ελλάδας και πρωτίστως εργαζόμενος στην πρώτη γραμμή στο ΚΠΑ2 Πάτρας.

Τελικά αναρτάτε 9/4 από την ιστοσελίδα:

Στη διοίκηση του περασμενου διαστήματος αποδίδουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, την μη επιτροφή των συναδέλφων τους από τα προγράμματα STAGE, όπως επισημαίνει σε επιστολή του το μέλος Δ.Σ ¨Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Περιφέρειας Πελ/νησου και Δ.Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τηλιγάδας, ο οποίος συμπληρώνει:
"Οσον αφορά την επιστροφή των συναδέλφων πρώην STAGE που εργάζονταν  ως αορίστου χρόνου μετά από τις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, η προήγουμενη διοίκηση του οργανισμού απέκρυπτε σκοπίμως να κοινοποιήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων που έθεταν τους συναδέλφους εκτός εργασίας, λόγω των εκλογών που προκηρύχθηκαν στις 25/1. Οι αποφάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν μέσα στον Φλεβάρη του 2015 από την προήγουμενη διοίκηση του οργανισμού με καθυστέρηση που έφτανε κατά περιπτώση και τους 14 μήνες!"
Σε εξέλιξη ωστόσο είναι αυτές τις ημέρες η κατάθεση αιτήσεων για τις 32000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και όπως τονίζει ο κ.Τηλιγάδας:
"Η εικόνα που εμφανίζουν οι υπηρεσίες μας παρ’όλη την έλλειψη προσωπικού , με κανένα τρόπο δεν μοιάζει με τα χάλια της αντίστοιχης περιόδου 2013, όπως μπορούν να βεβαιώσουν και οι πολίτες της Πάτρας που προσέρχονται στις υπηρεσίες μας. Ο απλούστατος λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών από τους αιτούντες (παρά μόνο στην περίπτωση των μονογονεικών οικογενειών), αφού αυτά θα αντληθούν με αυτοματοποιημένο τρόπο από τις αντίστοιχες  δημόσιες αρχές."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου