Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Οσονούπω τέλος στην «ομηρία» εργαζομένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι εργοδότες

Στο στάδιο της επεξεργασίας, βρίσκονται από το υπουργείο Εργασίας μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν ρυθμιστικά κενά στη νομοθεσία, λόγω των οποίων πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας», χάνοντας τόσο τα δικαιώματα των απασχολουμένων όσο και αυτά των άνεργων. Αυτό τόνισε, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), με την οποία συναντήθηκε τη Δευτέρα, και η οποία του εξέθεσε ένα ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην κλάδο της χημικής βιομηχανίας.
Μεταξύ αυτών:

α) η εγκατάλειψη επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην απασχολούνται, να μην απολύονται, μα και να μη θεωρούνται άνεργοι, χάνοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και τις σχετικές πρόνοιες υπέρ των ανέργων (εργασιακή ομηρία),
β) η απένταξη πολλών ειδικοτήτων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ),
γ) η αθρόα εξάπλωση των εργολαβιών με κατώτατες αποδοχές, αλλά και
δ) η συστηματική, πολύμορφη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία απαιτεί νέες παρεμβάσεις στον έλεγχο από τα αρμόδια όργανα.
Τέλος, η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράστηκε θετικά απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κατώτατες αποδοχές.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ζήτημα της ενδυνάμωσης του ΣΕΠΕ, σε συνδυασμό με ποιοτικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου. Ανάλογος είναι ο προσανατολισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

www.ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου