Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οδυνηρή συμφωνία διάσωσης της Κύπρου: Μνημόνιο 10 δισ. και κούρεμα καταθέσεων

Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου περίπου 10 δισεκατομμυρίων προς την Κύπρο και επιπλέον την άμεση άντληση ποσού 5,8 δισεκατομμυρίων μέσω κλιμακωτής φορολόγησης -κουρέματος- των καταθέσεων, μέτρο που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.
Θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες.
Στους καταθέτες που θα υποστούν απώλειες θα δοθούν μετοχές τραπεζικών οργανισμών ύψους ανάλογου των απωλειών ώστε να αποτραπούν εκροές κεφαλαίων.
Πέραν του «κουρέματος», αποφασίστηκε επίσης οι τόκοι επί των καταθέσεων να φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Αγωνία για το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να καταστούν αδύνατες μεγάλες εκταμιεύσεις ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν από το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.
Ηδη σήμερα πολλοί Κύπριοι έσπευσαν σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ για να σηκώσουν τα χρήματά τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.
Οι εξελίξεις στον κυπριακό τραπεζικό τομέα δεν επηρεάζουν τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες κυπριακές τράπεζες όπως διαβεβαίωσε εκ μέρους της ΕΚΤ ο Γεοργκ Ασομουσεν.

Δεν ισχύουν στην Ελλάδα
Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις επιπτώσεις της απόφασης.
Ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε ότι τα ανωτέρω μέτρα δεν πρόκειται να ισχύσουν στις θυγατρικές Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μ. Σαρρής περιέγραψε την πολιτική συμφωνία του Eurogroup ως «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την «άτακτη χρεοκοπία της και δίνει στην Κύπρο τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.
Υποστήριξε επίσης ότι αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων.
Ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Απειλήθηκε αποχώρηση
Υπογράμμισε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την Κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Αργότερα ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος αποκάλυψε ότι η Κύπρος βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσουν άτακτα δύο τραπεζές της
Ντάισελμπλουμ: Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ ευρώ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
Στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
«Δεν αποβλέπει στην τιμωρία της Κύπρου»
Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.
Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
ΔΝΤ: Βιώσιμη πρόταση
Το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο είναι οικονομικά υγιές και επιτρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το ποσό που θα προσφέρει.
Αυτό δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ το Σάββατο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένο στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται ... Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο συμβολής στη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.
«Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος» προσέθεσε στη συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου