Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ



Κάθε φορά που οι νέοι 16-24 ετών αναφέρονται στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν Ο ΝΕΟΣ να μην βρίσκει δουλειά. Εγώ όταν ήμουν νέα επέλεγα…….. . Κι όμως αυτοί οι νέοι του σήμερα, ζήσανε διαφορετικά από τους άλλους νέους.
Είναι αυτοί που δοκίμασαν όλες τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Στο δημοτικό μια ξένη γλώσσα, στο γυμνάσιο 2 ξένες γλώσσες και υπολογιστές. Υποδομή όμως και δυναμικό να τους διδάξει σήμερα είχαν,…..αύριο όχι. Τρέχανε πανικόβλητοι στα φροντιστήρια, πλήρωναν οι γονείς για τον καλό βαθμό του παιδιού τους.
Οι δέσμες έγιναν κατευθύνσεις, θεωρητική και τεχνολογική, στο λύκειο, και τα τεχνολογικά λύκεια έγιναν ΤΕΕ -ΕΠΑΛ -  ΕΠΑΣ, α κύκλος , β κύκλος,, ΙΕΚ (με ή χωρίς πιστοποίηση  - με ή χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.) ……..και πάλι πίσω
Στη συνέχεια ο αγώνας για τις πανελλήνιες, φροντιστήριο από το δημοτικό, κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών του λυκείου, σπίτι , σχολείο , φροντιστήριο, σπίτι. Φροντιστήριο το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τον Ιούλιο. Όλη η ζωή τους ένα φροντιστήριο  ……………………..
Και μετά το μηχανογραφικό……………………………. Πρώτη προτίμηση στρατιωτική σχολή και αστυνομία. Δεν ήταν δύσκολο!! Περάσανε  τα καλύτερα τους χρόνια απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο και προσαρμοσμένοι στο αυστηρό σύστημα της παραπαιδείας. Ξεπουλήθηκαν οι γονείς να πληρώνουν μέχρι την Τριτοβάθμια. Επέλεγαν λοιπόν σχολές που θα είχαν τα λιγότερα έξοδα. Ή αυτές που εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς κόπο. Παιδαγωγικά…………… γέμισαν οι σχολές και φέτος,……… ελάχιστοι  δάσκαλοι  προσλήφθηκαν.
Έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για μία θέση στη Τριτοβάθμια , δεν μπορούν πλέον άλλον αγώνα. Δεν μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερα πανεπιστήμια, δεν μπορούν να διεκδικήσουν  επαγγελματικά δικαιώματα στις σχολές τους, όλες αυτές τις σχολές που δημιουργήθηκαν με τα βαρύγδουπα ονόματα, αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχες θέσεις να απασχοληθούν . Δεν μπορούν να διεκδικήσουν εργασία, γιατί οι εργοδότες, αν τους πάρουν, θα τους κάνουν μεγάλη χάρη, λες και δεν είναι παραγωγικοί.
Σαν ειδική κοινωνική ομάδα τους αντιμετωπίζουν  κι ας μην είναι χρήστες ή άτομα με αναπηρία. Έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Τους έπεισαν ότι δεν αξίζουν.
Και έρχεται το σχέδιο Αθηνά να τους το αποδείξει.

«Δεν πειράζει που ήθελες να γίνεις ενδυματολόγος, από του χρόνου θα είσαι μισός ενδυματολόγος – μισός διακοσμητής.
Κι αν το όνειρο σου ήταν να  σχεδιάζεις business plans,  σε κάνουμε τεχνολόγο πληροφορικής και ……..πολύ σου πέφτει.
Κι αν σπουδάζεις μηχανικός δομικών έργων θα σου δώσουμε πτυχίο μέχρι το 2018, αλλά δεν θα χρησιμεύσει……….. γιατί θα σε καταργήσουμε.
Κι αν σπουδάζεις Κοινωνικός Λειτουργός, το 2018 θα είσαι πτυχιούχος αλλά αχρείαστος. Εμείς κάναμε τόσο κόπο να μετατρέψουμε  τους λειτουργικούς ανθρώπους  σε αδύναμους χωρίς ελπίδα. Θα έρθεις εσύ να τους ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και να τους μιλήσεις για αλληλεγγύη και κοινωνικά δικαιώματα;
Κι αν είσαι τυχερός και σπουδάσεις αυτό που επέλεξες, να ξέρεις, ότι πρέπει να αποδείξεις πόσο προσαρμοστικός και ευέλικτος είσαι.  Αν είσαι στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πας στις Σέρρες , κι από τη Καστοριά  στη Θεσσαλονίκη, από την Πάτρα στο Μεσολόγγι , κι από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα, κι από τα Γιάννενα στη Λάρισα.
Κι αν ο πατέρας σου (που έμεινε άνεργος), και η μητέρα σου (που όλο πλησιάζει τη σύνταξη και αυτή ……….απομακρύνεται) δεν μπορούν να σε βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση, δεν πειράζει……………….  ή χρησιμοποιείς «το μαγκάλι για να θερμανθείς» ή επιστρέφεις σπίτι σου
Άλλωστε τώρα με την ανάπτυξη όλο και κάποια πολυεθνική θα σε προσλάβει  με 300 ευρώ.»
Αυτοί οι νέοι είναι διαφορετικοί από εμάς,
Γιατί ζουν με τους γονείς πάνω από τα 25,
Γιατί δεν ξέρουν τι σημαίνει αμοιβή , αλλά μόνο το χαρτζιλίκι
Γιατί δεν διεκδικούν  εργασία , αλλά επίδομα.
Γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους.
Αυτούς τους νέους όμως να τους προσέξετε!!! …….Γιατί αν θυμώσουν πολύ, αν αποφασίσουν να αγωνιστούν………………………………. Να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                                                                                          Μία 40χρονη ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Σωστή για ακόμη μια φορά Ευαγγελία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο ωραίο κείμενο και αληθινά λόγια..Μακάρι να μας άκουγαν και ''αυτοί΄'' που κάνουν ότι θέλουν στο βωμό των χρημάτων!!! Μία κοινωνια χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς, είναι μια κοινωνία χωρίς φως!! Μακάρι να ξυπνήσουμε όλοι κάποια στιγμή για να μπορέσουμε να φέρουμε την αλλαγή που όλοι χρειαζόμαστε και να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή