Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η συμφωνία για τις 15.000 απολύσεις

Ο δρόμος για τις απολύσεις στο Δημόσιο άνοιξε με τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Μέχρι το τέλος του 2014 θα απομακρυνθούν15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους οι 4.000 στους 7,5 μήνες που απομένουν μέχρι την εκπνοή του έτους. Νομοσχέδια ετοιμάζονται για την κατάργηση κρατικών φορέων και τη συντόμευση της αποπομπής των επιόρκων.
Σε απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου, που θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ικανοτήτων των υπαλλήλων, συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.
Το «πράσινο φως» στις απολύσεις έδωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Α. Μανιτάκης, προκειμένου να απελευθερωθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Οι απολύσεις υπαλλήλων αποσυνδέονται από το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα τεθούν 25.000 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις περιλαμβάνει:
Λουκέτα σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα κριθούν έπειτα από αξιολόγηση ότι δεν εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ή ότι δεν είναι βιώσιμοι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα νομοθετηθεί η κατάργηση 2 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι τις 29 Απριλίου, που θα συνεδριάσει το Euroworking Group, προκειμένου να καταγραφεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος. Μέχρι τo τέλoς Μαΐου θα ψηφιστεί νόμος στον οποίο θα περιλαμβάνεται η κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου. Η πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής αφορά 73 φορείς που έχουν τεθεί υπό αξιολόγηση και απασχολούν 3.000 υπαλλήλους.
Συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, από τους οποίους το πλεονάζον προσωπικό θα αξιολογηθεί και ένα μέρος θα απολυθεί εάν κριθεί ότι δεν διαθέτει τις ικανότητες να απασχολείται στο Δημόσιο. Οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Την άμεση απομάκρυνση των επίορκων και την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών. Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, προβλέπεται η κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων και η δυνατότητα άσκησης έφεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η μείωση των προθεσμιών για τις συνεδριάσεις των συμβουλίων καθώς και η περικοπή της αποζημίωσης για τους υπαλλήλους που έχουν προφυλακιστεί ή έχουν ασκηθεί εναντίον τους ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις 2.000 υποθέσεις που εξετάζουν τα πειθαρχικά, αναμένεται να απομακρυνθούν άμεσα 1.000 υπάλληλοι λόγω σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι για τα πλαστά έγγραφα και για τους «κοπανατζήδες» υπαλλήλους με ευθύνη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, απ' όπου αναμένεται να αναδειχτούν εκατοντάδες υποθέσεις πλαστογραφίας που θα παραπεμφθούν στα πειθαρχικά.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου θα απομακρυνθούν και υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν και δεν θα μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. Σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς μέσω προγράμματος συνταξιοδοτικής ωρίμανσης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Την ικανοποίησή του για το τελικό σχέδιο των υποχρεωτικών αποχωρήσεων εκφράζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε άτυπο σχόλιο του γραφείου Τύπου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, σημειώνεται ότι οι αποχωρήσεις δεν θα είναι αυθαίρετες και οριζόντιες, αλλά θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων.
Το γραφείο Τύπου του υπουργού κάνει λόγο για 14.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (αντί των 15.000 απολύσεων που έχουν ανακοινωθεί) και στα θετικά σημεία της συμφωνίας αναφέρει την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο. Γνωστοποιείται επίσης ότι μόνο από τα υπουργεία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες (το 5% των 60.000 θέσεων).
ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ 15.000 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ
Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση
Η αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» θα ισχύσει για τις 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Δημόσιο.
Για το 2013 αναμένεται να πραγματοποιηθούν 4.000 προσλήψεις επιπλέον από αυτές που προβλέπονται με βάση την αναλογία «1 προς 5» από τους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενώ αντίστοιχα θα προσληφθούν 11.000 διοριστέοι το 2014. Κύκλοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανανεωθεί άμεσα το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, καθώς αυτοί που θα διοριστούν θα είναι προσοντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε μνημόνια συνεργασίας με κάθε υπουργείο, όπου θα αποτυπωθεί η συμβολή του κάθε υπουργού ξεχωριστά τόσο στην κατάργηση, τη συγχώνευση οργανισμών και την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, αλλά και στον έλεγχο των πλαστών εγγράφων, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιμεριστεί η ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος για το Δημόσιο και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον συντονισμό θα αναλάβει πιθανότατα ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ενώ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να του αποστείλουν άμεσα λίστα των φορέων που εποπτεύουν οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών έχει «κολλήσει» εδώ και αρκετούς μήνες στον «υπουργικό συνδικαλισμό», δηλαδή στην άρνηση υπουργών να αναδιαρθρώσουν φορείς που τελούν υπό την εποπτεία τους. Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των 1.500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση, όπου θα συμμετέχουν εξωτερικοί σύμβουλοι, αλλά και η Τask Force.
Ταυτόχρονα προετοιμάζονται η απαγκίστρωση οργανισμών από τον στενό πυρήνα του κράτους και η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με προοπτική να κλείσουν ή να συγχωνευτούν.

ΚΙΝΗΤΡΑ
Σχέδιο για εθελουσία έξοδο
Τη χορήγηση κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και θα μπουν σε διαθεσιμότητα εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο «εθελουσίας εξόδου» ή «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θέλουν 2-3 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν. Η πρόταση αφορά την αναγνώριση πλασματικών χρόνων, ακόμα και την αποζημίωση με το ποσό που θα λάμβαναν τους 12 μήνες της διαθεσιμότητας (9 μισθοί), ούτως ώστε να μπορέσουν ταχύτερα ή να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή να ανοίξουν την πόρτα συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται πως στο Δημόσιο ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης προβλέπονται για όσους συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι και το τέλος του 2012. Ωστόσο, από 1ης Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 67 ή εναλλακτικά με 40 έτη ασφάλισης στα 62 (αυτό ισχύει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία).
Το «κλειδί»
«Κλειδί» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, όπου στο Δημόσιο ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα πλασματικά έτη (π.χ. σπουδές) τα οποία σταδιακά αυξάνονται και φτάνουν τα επτά. Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν έως και πέντε πλασματικά έτη (ένα για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και άλλα δύο για το τρίτο παιδί).
Επομένως, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης και τον αριθμό των παιδιών, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά χρόνια για να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως στο Δημόσιο το συνταξιοδοτικό δικαίωμα «κλειδώνει» με τη συμπλήρωση 25ετίας ακόμα και αν τη συγκεκριμένη στιγμή ο ασφαλισμένος δεν έχει το όριο ηλικίας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου