Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα κριτήρια για απολύσεις στο Δημόσιο

Αυστηρά προκαθορισμένα θα είναι τα κριτήρια που θα ισχύσουν στην αξιολόγηση, με βάση την οποία θα οδηγηθούν στην απόλυση 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015. Διαχωρίζονται οι 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα μετακινηθούν.
 Tα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο η οποία θα οδηγήσει στις 15.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2015 παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η ομιλία του κ. Αν Μανιτάκη αποτελεί προάγγελο νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά το Πάσχα ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε διαβούλευση το πρώτο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις εξουσιοδοτικές πράξεις για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το νέο σύστημα επιλογής γενικών διευθυντών αλλά και παρεμβάσεις για τον έλεγχο των αναρρωτικών αδειών στο Δημόσιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαχώρισε χθες την κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα μετακινηθούν, από τις 15.000 (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014), παρουσιάζοντας με σαφήνεια τα κριτήρια για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις.
Σε προστατευμένο καθεστώς από τις απολύσεις θα τεθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτός Δημοσίου μετά από αξιολόγηση θα τεθούν:
- Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ ή νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών, που ανήκουν στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μετά την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων και τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θα αξιολογηθούν τα τυπικά τους προσόντα. «Οι λιγότερο προσοντούχοι, οι οποίοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή δεν έχουν προσληφθεί με τυπική διαδικασία, τότε καταλαβαίνετε ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης από του βήματος της Βουλής, επικαλούμενος τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και το Σύνταγμα.
Οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου θα απολύονται αυτομάτως με την κατάργηση του νομικού προσώπου.
Καταργήσεις οργανισμών

Τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και αύριο- θα ανακοινωθούν οι πρώτοι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν άμεσα από τους οποίους αναμένεται να απολυθούν περίπου 1.800 εργαζόμενοι.
Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους υπουργούς προκειμένου να «κλειδώσουν» οι πρώτοι 15-20 οργανισμοί που θα καταργηθούν άμεσα.
Οι επίορκοι υπάλληλοι για τους οποίους θα τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν ουσιαστικά πειθαρχικές διαδικασίες στο Δημόσιο και υπερασπίστηκε τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας ότι οι υπάλληλοι που τιμωρούνται από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια με την ποινή της οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού θα μπορούν να καταθέσουν ένσταση μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημείωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς θα πρέπει να εκδικάζονται εντός δύο μηνών στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι υπάλληλοι για τους οποίους κατά τη διάρκεια της αποτίμησης των προσόντων τους που θα πραγματοποιηθεί με τον έλεγχο των φακέλων θα διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα.
Ο έλεγχος των φακέλων θα ξεκινήσει από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα πριν από την επανατοποθέτησή τους. Για όσους ταυτοποιηθεί ότι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά ή δεν διαθέτουν τα προσόντα για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους θα απολύονται. «Θα ελεγχθεί η νομιμότητα της σχέσης εργασίας με την πιστοποίηση προσόντων και δικαιολογητικών», σημείωσε ο Αν. Μανιτάκης.
Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απέχουν μέχρι τρία χρόνια από τη σύνταξη θα μπορούν να αξιοποιήσουν πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με την εξαγορά μέχρι και τριών πλασματικών χρόνων προκειμένου αποχωρήσουν οικειοθελώς από το Δημόσιο.
ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
Μία πρόσληψη για κάθε απόλυση
Την άμεση αναπλήρωση των υπαλλήλων που θα απολυθούν με επιτυχόντες παλιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ επιβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης. «Απομακρύνουμε τους υπαλλήλους που διαπιστωμένα δεν έχουν τα προσόντα του δημοσίου υπαλλήλου, που δεν έχουν καν προσληφθεί ή έχουν κριθεί ως ακατάλληλοι ή ως ανίκανοι ή έχουν καταδικαστεί πειθαρχικά.
Στη θέση τους τοποθετούμε υπαλλήλους άξιους και νέους. Υπηρετούμε άρα έμπρακτα την αξιοκρατία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αντ. Μανιτάκης. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα από την κατηγορία των 10.000 επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2009. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διοριστέοι υπάλληλοι για τα κενά που δημιουργούνται τότε θα γίνεται ειδικός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, θα περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με την επιλογή των γενικών διευθυντών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει η λογική της επετηρίδας, δηλαδή η επιλογή γενικών διευθυντών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας μόνο, αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα κατάληψης θέσεων γενικών διευθυντών σε υπαλλήλους που κατέχουν τον β' βαθμό, αλλά έχουν σημαντικά τυπικά προσόντα με στόχο να αξιοποιηθούν ικανά στελέχη. Ο νόμος για την επιλογή προϊσταμένων στη θέση των γενικών διευθυντών που ισχύει σήμερα προβλέπει τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού αλλά και πραγματοποίηση συνέντευξης μόνο για υπαλλήλους που κατέχουν τον α' βαθμό και έχουν προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου