Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μανιτάκης: Συζητάμε τα τελευταία σημεία

Την πιο κρίσιμη συνάντηση για τις επικείμενες αποφάσεις στο Δημόσιο έχει αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Στη συνάντηση συμμετείχε για λίγη ώρα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης που αποχώρησε από τη σύσκεψη, αφού προηγουμένως, και από κοινού με τον κ. Στουρνάρα είχαν ζητήσει να φωτογραφηθούν μαζί, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις πληροφορίες περί νεφών στις σχέσεις τους.
«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις, τις οποίες και θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης.
Η συμμετοχή του κ. Μανιτάκη αποφασίστηκε μετά από έντονες διαβουλεύσεις και επικοινωνίες εντός της κυβέρνησης και μεταξύ των κομμάτων που την στηρίζουν, αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.
Προηγήθηκε στις 2.00 το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων.
Οσον αφορά την ευρύτερη πορεία των διαπραγματεύσεων, στόχος είναι, όπως υπογράμμιζε χθες στο «Εθνος» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, ο υπουργός Οικονομικών να συμμετάσχει στο Eurogroup έχοντας κλείσει τα σοβαρότερα μέτωπα της διαπραγμάτευσης».
Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για τη διαθεσιμότητα και τις οριστικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο, είναι εφικτή η αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Για τη δόση των 6 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ως εκ τούτου η απόφαση για την εκταμίευσή της αναμένεται στο Eurogroup του Μαΐου.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, ύστερα από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε ερώτηση για το εάν είναι πιθανόν έως την Παρασκευή να έχει κλείσει η συμφωνία για να εκταμιευθεί και η δόση, διατήρησε χαμηλούς τόνους. «Δεν μπορώ να το ξέρω, ίσως και μετά, διότι εγώ την Πέμπτη πρέπει να αναχωρήσω για το Eurogroup», είπε.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι άτυπη, ως εκ τούτου δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως έλεγαν στο υπουργείο Οικονομικών, πως δεν μπορεί να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να δοθούν κατευθύνσεις για τις εκταμιεύσεις των δόσεων.
Αγκάθι ο αριθμός των απομακρύνσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των απολύσεων από 20.000 σε λιγότερες από 10.000, οι οποίες προτείνεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2014, επικεντρώνοντας στις κατηγορίες των επίορκων, αδικαιολογήτως απόντων, κατόχων πλαστών εγγράφων και όσων αξιολογηθούν ότι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες.
Παράλληλα η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές για την απομάκρυνση έως και 2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο και η δυνατότητα να προσληφθούν ισάριθμοι επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ στις θέσεις όσων υπαλλήλων απομακρυνθούν υποχρεωτικά από το Δημόσιο, εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα συμβάλει στην ανανέωση του δυναμικού στο Δημόσιο.
Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η πρόταση για την αντικατάσταση των επίορκων με νέες προσλήψεις ήταν εισήγηση του Αν. Μανιτάκη προς την τρόικα και πως ο υπουργός ανέδειξε πρώτος το θέμα των πειθαρχικών αδικημάτων.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές κατά των υπόλοιπων υπουργείων -κυρίως προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών- που δεν έχουν επισπεύσει τις πειθαρχικές διαδικασίες στις υπηρεσίες που εποπτεύουν, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, να πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Σημειώνουν επίσης ότι η εφαρμογή της κινητικότητας θα πραγματοποιηθεί μέσω μνημονίων που θα υπογραφούν με τα υπόλοιπα υπουργεία, ούτως ώστε κάθε υπουργός να αναλάβει την ευθύνη να θέσει σε κινητικότητα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων με βάση τα νέα οργανογράμματα. Παράλληλα στα μνημόνια μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των υπόλοιπων υπουργείων αναμένεται να υπάρχει σαφής δέσμευση για την επίσπευση της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου