Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Συμφωνούν όλοι στις απολύσεις

Το «όχι» φάνηκε ότι είναι πολύ βαρύ για να το σηκώνει η κυβέρνηση των τριών κομμάτων και να το πει στην αλλοδαπή τρόικα. Αντιθέτως, πολύ εύκολα είπε «ναι» τόσο στις 14.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για το 2013 και στις 25.000 διαθεσιμότητες όσο και στις νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και οι πλέον δύσπιστοι απέναντι στον «ενδοτισμό» της κυβέρνησης οφείλουν να παραδεχτούν ότι η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται από ένα πολιτικό μόρφωμα υπακοής, νομιμοφροσύνης απέναντι στον ισχυρό και εν τέλει υποταγής.

Kαι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρουν ευθύνες, διότι και οι τρεις συμφώνησαν και οι τρεις ενέκριναν τις επιθυμίες (διαταγές) της τρόικας. Οι ισχυρισμοί τους ότι δήθεν οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντικατασταθούν από νέους υπαλλήλους που θα επιλεγούν αξιοκρατικά, παραμένουν ισχυρισμοί αναπόδεικτοι. Εκείνο δε που προκαλεί θλίψη αλλά και οργή είναι οι μεγαληγορίες της κυβέρνησης ότι θα γίνει οριζόντια μείωση κατά 15% στο «χαράτσι» της ΔΕΗ για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ την ίδια ώρα φορολογούνται τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια και αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες επί των οποίων θα επιβληθεί το νέο χαράτσι. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, τους οποίους προσπαθεί να παρουσιάσει πανηγυρικά, αυτοαναιρούνται, αλλά αυτό δεν φαίνεται να κάνει το αυτί κανενός εκ των τριών να ιδρώνει.

Ή έχουν πειστεί από τους Γερμανούς και τους άλλους ότι πράττουν το σωστό για να σώσουν τη χώρα ή έχουν εμμονή με την εξουσία και λένε «ναι» σε όλα προκειμένου να παραμείνουν στο κέντρο της, ακόμη και στις παρυφές της. Τότε, όμως, δημιουργείται μέγα θέμα για τον μισό, σχεδόν, πληθυσμό της χώρας που τους εμπιστεύτηκε με την ψήφο του και τώρα βλέπει ότι αυτή η ψήφος έχει χάσει τη λαϊκή εντολή της. Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει χάσει «τ’ αυγά και τα καλάθια» από τις συνεχείς της αντιφάσεις, οι οποίες τελικά γίνονται καταφάσεις. Σε ό,τι δε αφορά το ΠΑΣΟΚ τώρα ανακάλυψε ότι όντως είναι υπερφορτωμένος ο δημόσιος τομέας και ότι χρειάζεται αξιολόγηση και αξιοκρατία, τονίζοντας ταυτοχρόνως την ανάγκη συνταξιοδότησης, εθελουσίας εξόδου και επιβολής πειθαρχικής ποινής.

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν γίνεται λόγος, αφού οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, που έκανε λόγο για απόλυση μόνο επιόρκων, κατάπιε τη γλώσσα του. Τα πυρά της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα της υποταγής.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου