Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ενδοκυβερνητική κόντρα για τους συμβασιούχους

O υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να συνυπογράψει τη διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους έπειτα από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη, η τύχη της οποίας θα κριθεί σήμερα, εάν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση, εκατοντάδων, κάποιοι μιλάνε για μερικές χιλιάδες, συμβασιούχων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση που επιχειρεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέλει, όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές, να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταξύ της αίτησης προσωρινής διαταγής και της κύριας προσφυγής.

Ο κ. Ρουπακιώτης αρνείται να δεχθεί τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, αξιοποιώντας τις προσωρινές διαταγές που εκδίδουν τα μονομελή πρωτοδικεία. Ως εκ τούτου θα τίθενται εκτός Δημοσίου, ενώ δεν θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή τους, κάτι που μπορεί να γίνει μετά από τέσσερα ή πέντε έτη.
Ρουπακιώτης: Υπερασπίζομαι την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων
Έμμεση αναφορά στην άρνησή του να υπογράψει την ρύθμιση έκανε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση για τα γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα, σημείωσε με νόημα πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην  πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογιά γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων».
«Σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια για να  διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ότι «υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι  σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε τη στάση του κ. Ρουπακιώτη λέγοντας ότι «πάνω από τη χώρα επικρατεί κλίμα ζόφου που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο τον αυταρχισμό την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».
Μαξίμου: Η διάταξη δεν αποσύρεται


Εν όψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 18:30 το απόγευμα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διεμήνυσαν πως η διάταξη για τους συμβασιούχους δεν μπορεί να αποσυρθεί, μεταθέτοντας παράλληλα το βάρος της συμφωνίας στους δύο υπουργούς.

Στο πλαίσιο αυτό διαμηνύεται από το Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξει προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και γι' αυτό δεν θα υπάρξει επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, όπως είχε αρχικώς γίνει γνωστό.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο Φώτης Κουβέλης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται κατάχρηση στις αναβολές εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων, με αποτέλεσμα να περνούν χρόνια και οι συμβασιούχοι να παραμένουν στις θέσεις του. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με μια νομική φόρμουλα, που θα ορίζει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εκδίκαση της υπόθεσης, μπορεί να δοθεί λύση στη διαφωνία.

Καθησυχάζει η ΔΗΜΑΡ

Καθησυχαστικά εμφανίζονται ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ για την υπέρβαση των αντιρρήσεων που έχει διατυπώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν επιπλέον ότι η προωθούμενη επίμαχη διάταξη αντιβαίνει με άλλη διάταξη, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Κατά συνέπεια, τονίζουν, η διάταξη, όπως φέρεται να διατυπώνεται, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στη Βουλή. Αναζητείται, σημειώνουν, η κατάλληλη διατύπωσή της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν νομικές αντιθέσεις με ψηφισθέντα νόμο και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων ισχύουν όταν ολοκληρωθεί η εκδίκασή τους.

Εξάλλου, δηλώνουν ότι δεν ευσταθεί η εκδοχή περί αντιπαράθεσης του κ. Ρουπακιώτη με τον κ. Μανιτάκη, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία ούτε έχει εισηγηθεί τέτοια ρύθμιση.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ και ότι πρόκειται για προσχέδιο ρύθμισης.

Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Εργατολόγων

Στο μεταξύ, την οργή της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων προκάλεσε η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, αντίστοιχα, χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματικό» το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο όπως υποστηρίζουν ευνοεί τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων.
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Μανιτάκη
Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και στην κυβέρνηση συνολικά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί 'διαθεσιμότητας', δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Μια ημέρα μετά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε μια περίοδο όπου οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκατ., αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μνημόνιο αποτελεί την ευκαιρία, το μέσο για την κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων  απέναντι στην εργοδοσία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου